Društvo

ФОРМУЛЕ СРЕЋНОГ ЖИВОТА НЕМА, СВЕ ЈЕ У НАМА…

ПРЕДАВАЊЕ ГЕШТАЛТ ПСИХОТЕРАПЕУТА ВЕСНЕ КУВЕЉИЋ

-Прихватање ситуације мора бити у функцији мењања ситуације, а не уживети се у улогу жртве и помирити се са њом. Не треба себе доживљавати као жртву, јер онда се не влада конкретном ситуацијом, и тај образац треба мењати. Не треба поистовећивати животну ситуацију са животом, важно је контролисати своје мисли и у свакој ситуацији бити свој! Питање је како направити баланс? Како себе и своје мисли задржати у садашњем тренутку, зауставити их, не враћати се на оно што је било, не мислити о ономе што ће бити. Одредити здраве границе Ега, значи дефинисати потребе које се идентификују у садашњости. Дефинисање потребе значи свест о томе, а свесност води у акцију. Зато стално морамо одржавати ниво свесности која нам помаже да се прилагођавамо.

PREDAVANJE KUVELJIC VESNA PSIHOTERAPEUT 004

 

Ако се ситуација мења, а ви се стално понашате исто, увек ћете доботи исто, и улазити у идентитет жртве. Тада изгледа да нема излаза из неке ситуације, дакле важно је бити свестан ситуације. Чаробне пилуле за срећу нема, али постоји милион начина да постигнемо оно што желимо. Срећа Ега као потрошачке психологије траје дан, два, важна је суштинска срећа, она која траје… Наш ум треба да нам да врло рационална, корисна решења и није потребно трошити енергију на прошлост – рекла је поред осталог Весна Кувељић, гешталт психотерапет недавно на предавању које је организовао Културно-образовни програм Дома културе.

Предавање под насловом “Формула срећног живота – самопомоћ: да или не?” изазвало је бројна питања публике, а односило се превасходно на све популарнију селф хелп литературу. У потрази за формулом срећног живота људи масовно читају и купују у свету, а све више и код нас, књиге које нуде бројне савете како помоћи себи у одређеним ситуацијама. Тешко је сетити се времена када књижаре нису имале одељке са литературом из области популарне психологије, а данас су то одељци “Излечите свој живот”, “Моћ подсвести“, ”Седам навика успешних људи “ итд. Приметила је уредница програма Верица Ковачевић. Термин “самопомоћ” је временом замењен термином “лични раст и развој”.

Многи људи су прочитали многе такве књиге, а опет не могу да кажу да су срећни. Значи, да је проблем у њима, а не у књигама, рекла је Кувељић. Неким људима су неки савети и улепшали живот. Колико избор литературе и метода може заиста помоћи да спознамо себе и унапредимо свој живот, зависи искључиво од нас самих, јер сами сносимо одговорност за све последице настале због те узбудљиве – “уради сам” авантуре по сопственој психи. То је ипак, посао за струку, могао би бити једноставан закључак овог предавања.

Веома је важно знати ко потписује књиге које се читају, јер постоје аутори разних знања и образовања. Док психотерапеути “копају” по људској психи лајф коучи то раде површно. Више је терапеутских праваца, а који ће бити примењен зависи од сваке личности, нагласила је Весна Кувељић, дипломирани педагог, која је стекла и квалификацију гешталт психотерапеута у оквиру Гешталт студија у Београду, које води др Лидија Пецотић. Весна Кувељић се кроз приватну праксу у свом Удружењу “Развојни хоризонти” у Чачку, бави индивидуалном, групном и терапијом парова, а циљ њеног Удружења је промовисање оних вредности које подстичу побољшање квалитета живота и рада, појединаца, група и привредних друштава.

Зорица Лешовић Станојевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.