Kultura

ФОТОГРАФИЈЕ МАРТИНА СТАМЕНКОВИЋА У ДОМУ КУЛТУРЕ

БОРБА ЗА РАЗЛИЧИТОСТ

Тема изложбе фотографија Мартина Стаменковића, отворене у понедељак у средњем холу Дома културе је, по речима самог аутора, борба за различитост. Изложбу под називом “Fuck your standard“ је приредио у име свих оних који се осећају различито и одбачено од овог света, и нада се да је за неке појединце у томе успео, да их је утешио и помогао им да превазиђу своје страхове, и да буду оно што јесу. Овим речима Стаменковић се обратио публици приликом отвараwа поставке.

Изложено је 38 фотографија које се баве разним табу темама, предрасудама и рушеwем стандарда, посебностима код људи у сваком смислу. Једна од таквих тема је и гојазност. На wеговим фотографијама карикатурално су приказане, углавном пуније жене, екстравагантне жене, зависници од цигарета, лица која нису типична и свакодневна због одеће, начина шминкаwа и стила.

Мартин Стаменковић има 17 година, ученик је трећег разреда Прехрамбено-угоститељске школе. Фотографијом се активно бави од 14. године, члан је Фото кино клуба Чачак са којим је колективно већ излагао. Ово му је прва самостална изложба, која је наишла на позитиван одјек код младих, а наставиће, каже, да се бави “рушеwем стандарда у свету који има осам милијарди људи и у коме свако има право на своју посебност”.

Зорица Лешовић Станојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.