Obrazovanje

ФТН- први факултет са Међународним статусом ЕКО школе

Национални ФЕЕ Савет у Србији (ФЕЕ- Фондација за образовање о животној средини) донео је одлуку да Факултету техничких наука у Чачку буде додељен статус међународне Еко-школе, што га чини првим факултетом са овим статусом. Сертификат о статусу међународне еко школе стиче се на основу испуњених критеријума који бригу за животну средину постављају као трајну вредност и начин живљења.

Бројне досадашње еко активности које су спроводили професори, асистенти и студенти са студијских програма Инжењерски и Предузетнички менаџмент уз подршку руководства ФТН резултирале су добијање Међународног еко пасоша и уручивање еко заставе, која се од среде, 1. новембра 2017. године налази у холу ФТН уз пратећи сертификат који доказује стицање овог престижног статуса.

 

-Као неке од најзначајнијих поставки у протеклом периоду имали смо новогодишњи еко дизајн, еко дан жена и један од нама најбитнијих јесте велики-мали еко револуционари у оквиру ноћи музеја. Ова поставка је значајна јер је остварена сарадња са основним школама из Чачка, „Вук Караџић“, „Филип Филиповић“, „Танаско Рајић“ као и школа „Милан Благојевић“ из Лучана, подсетила је Бранкица Шутић Милићевић, асистент.

– На нашем факултету смо поставили Еко кодекс који треба да мотивише студенте и професоре да заштите и унапреде животну средину и да се понашају у складу са кодексом, рекла нам је Тамара Продановић, студент III године ФТН.

-Радили смо неколико радионица где су ученици из Лучана и Чачка долазили код нас на еко радионице. Покушали смо да их на креативан и занимљив начин упознамо како могу да заштите животну средину и зашто је то важно. Моје колеге су имале радионицу у ОШ „Танаско Рајић“ где смо такође говорили о очувању наше планете, подсетио је Никола Радосављевић, студент III године ФТН.

Добијањем статуса еко школе Факултет техничких наука преузео је на себе обавезу да у програм укључи и остале високошколске установе у граду, али и да настави да реализује еколошке активности у сарадњи са локалном самоуправом.

-Оно што нас даље обавезује, поред тога што морамо да оправдамо овај стаус, јесте приступање и других високошколских установа како би оснивали први еко кампус у Србији. Занимљиво је да наши студенти у оквиру ове организације учествују тренутно у реализацији два пројекта: еко пакет и пројекат прикупљања лименки, рекла је др Неда Николић, координаторка овог пројекта.

-Част је што можемо да промовишемо статус првог еколошког факултета у Србији. До те позиције нисмо дошли случајно већ две године интензивно спроводимо активности у свим сегментима развоја еколошке свести. Први задатак који нас очекује је формирање еко одбора у чији би рад били укључени представници локалне самоуправе, факултета, студенти, рекао је др Небојша Митровић, декан ФТН, који је најавио даље унапређење енергетске ефикасности зграде ФТН.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.