Kulturni vodič

Хиљаду километара до хиљаду идеја

Хиљаду километара до хиљаду идеја

У организацији Библиотекарског друштва Србије, као и чачанске и краљевачке библиотеке, у среду, 20. септембра 2017. године у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ у Краљеву одржан је први у низу програма на којима библиотекари својим колегама, али и заинтересованом грађанству преносе своје импресије, закључке и корисне информације са 83. генералне ИФЛА конференције у Вроцлаву (Пољска) на којој су учествовали.

Преко 20 библиотекара Рашког округа чули су утиске др Богдана Трифуновића, председника Библиотекарског друштва Србије и директора Градске библиотеке у Чачку, мр Ане Гвозденовић из Народној библиотеке „Стефан Првовенчани“ у Краљеву и Марије Радуловић из Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“. Они су путем кратких презентација, фотографија и живе речи представили учешће српских библиотекара на ИФЛИ и дали приказ библиотека Централне Европе које су посетили.

Др Богдан Трифуновић говорио је о веома успешном пројекту Друштва „Библиотекари на путу: 1000 километара до 1000 идеја“ који је суфинансиран из средстава Друштва и Министарства културе и информисања, а захваљујући коме је 19 чланова БДС из библиотека свих типова бесплатно путовало до Вроцлава и назад. На овом путу дугом 2.500 километара у оба смера библиотекари су посетили неке од најмодернијих библиотека Словачке, Чешке и Пољске и упознали се са њиховим начином рада, степеном аутоматизације, колекцијама старе и ретке књиге, аудио-визуелне грађе итд.

Мр Ана Гвозденовић представила је Моравску библиотеку у Брну (Чешка) и Универзитетску библиотеку у Братислави (Словачка), док је Марија Радуловић говорила о две пољске библиотеке, Јавној библиотеци у Ополу и Шлеској библиотеци у Катовицама. Свака од наведених библиотека су веома значајне у својим срединама. То су углавном истраживачки центри, чувари културног наслеђа, депозитне библиотеке са три и више милиона библиотечких јединица и културни центри својих заједница где се становништво свакодневно окупља.

Учесници су изнели само неке од својих идеја које су се родиле током посете најзначајнијем светском скупу библиотекара и обиласка поменутих европских библиотека.

За чачанске колеге, као и библиотекаре и књижничаре општинских и школских библиотека Моравичког округа заказана је слична презентација у следећи петак, 29. септембра у Малој сали Дома културе, а након тога и на Сајму књига у Београду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.