Aktuelno Društvo

ХУМАНИ ЖЕЛЕЗНИЧАРИ

У Здравственој амбуланти Железничке станице у Чачку Друштво добровољних давалаца крви Железнице Србије “Кап по кап” данас је организовало традиционалну пролећну акцију. Осим бројних радника “Железнице Србије” из Чачка, који у овим и за њих економски тешким временима показују хуманост, редовној акцији добровољних давалаца крви одазвале су се и њихове колеге из оближњих места, као и други суграђани.

02Иван Божовић, један од организатора, који је и сам дао крв више од 20 пута, подсећа да железничари организују две до три акције годишње, уз подршку и помоћ Црвеног крста и Службе за трансфузију чачанске Болнице.

– Имамо велики број сталних давалаца и традиционално је добар одзив, а увек има и нових давалаца – каже Божовић.

Начелница Службе трансфузије крви Опште болнице Чачак др Славица Китановић каже да је ово веома значајна акција, поготово јер предстоје васкршњи празници.01

– Традиционално се одазове од 30 до 50 добровољних давалаца крви. Ту количину крви, коју прикупимо за једну овакву акцију, потрошимо за 15 дана. Акција је битна, јер ћемо допунити резерве, а предстоје четири нерадна дана. У овом тренутку постоји већа потреба за негативним крвним групама – каже др Китановић, напомињући да Служба трансфузије ради од 7 до 13.30 сваког радног дана.

Она, такође, подсећа да крв могу дати само здраве особе од 18 до 65 година, а да се приликом добровољног давалаштва проверава опште здравствено стање.

– Ово је акција у којој здрави људи помажу болесним, а дати крв је здраво, јер се на тај начин обнављају крвне ћелије. Доказано је да се добровољни даваоци, када сами имају неку операцију или други здравствени проблем, брже опорављају – наглашава др Китановић.

В. Т.

 

Оставите одговор