Aktuelno Grad

ЧАЧАК У РИТМУ САЛСЕ

Током протеклог викенда, Чачак је плесао у ритму салсе, захваљујући школи салсе „Салса Фабрика“, која је била организатор првог Фестивала овог карибског плеса у нашем граду. Немања Допсај, власник школе и оснивач Фестивала, рекао је да је то резултат више од годину дана рада ове плесне школе у Чачку. Некада је био само идеја, која је напокон реализована и на коју је он веома поносан.

– Било је непроцењиво и прелепо. На веома високом нивоу, који чак ни неки други већи градови немају, када су салса и плес у питању – прича Немања. Концерти су били на више локација, у локалу „Фабрикафе“, на Градским базенима и на Градском тргу, а да би Фестивал био што квалитетнији, организаторима је велику подршку пружио Град, обезбедивши им бину, расвету и озвучење.

Инструктори и плесачи дошли су из градова широм Србије и својим плесним корацима разиграли Чачак у петак, суботу и недељу вече. Главни забављачи били су ди xеј састав „Felises los 4“, који је и оформљен у Чачку.

– „Felises los 4“ је састав који од скоро ради на нашим просторима и брзо су стекли велику популарност у целом окружењу. Формирањем ове групе, идеја нам је била да спојимо градове у игрању салсе. Групу чине четири ди xеја из Београда, Горњег Милановца, Чачка и Крагујевца. На тај начин смо и здружили наше школе и добили једну прелепу причу, као базу и за овај Фесивал и за све што ће уследити. Инструктори састава су заправо и носиоци радионица и школа – прича Немања, а поред њих, били су инструктори и плесачи из Ниша, Београда, Смедерева…

Након годину и по рада школе „Салса Фабрика“, Немања каже да је основне кораке салсе савладало око 300 Чачана. Ипак, према његовим речима, Фестивал је показао да нису још сви упознати са чарима овог плеса, јер су се током њега, а и касније, многи распитивали о салси и како да је науче. Дакле, жеље има, тако да Немања планира да већ следеће године Фестивал подигне на још виши ниво.

У модерном друштву велику популарност досежу карипски плесови, од којих је најпопуларнија салса. Wена основна карактеристика је једноставност плесних образаца, отвореност ка импровизацији и могућност свакодневне примене на плесним вечерима. То је стил живота, где су границе и правила игре тамо где ви желите да их поставите…

ФОТО: ДРАГАН МИЛОШЕВИЋ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.