Privreda

Čačak – centar ženskog preduzetništva

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u poseti Gradu i privrednicima Čačka

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, juče je posetio tri uspešne čačanske firme, “P. S. Fashion”, “Alfako inženjering” i “Plazmatex”, a nakon toga na sastanku sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem i predstavnicima Foruma privrednika Čačka razgovarao o rešavanju problema, kako bi zajedničkim snagama stvorili bolje uslove za čačanske preduzetnike.

Cadez 1

Prema rečima Čadeža, Privredna komora Srbije je svesna problema u tekstilnoj industriji i kroz radna tela Vlade Srbije utiče da se oni smanje ili eliminišu, pre svega u oblasti sive ekonomije, smanjenja poreza na zarade i nedostatka stručne radne snage. Predsednik PKS je podsetio da će od septembra prva odeljenja dualnog obrazovanja biti posvećena školovanju radnika u tekstilnoj industriji. Veliku podršku dualnom obrazovanju daće i čačanska firma “P. S. Fashion”, gde će učenici moći da steknu praktična znanja.

– Nije svrha tog odeljenja da dobijemo šivače i proizvodne radnike. Šivače možemo dobiti za mesec dana, obukom u našoj firmi. Svrha tekstilnog odeljenja je da mladi ljude koji vide sebe u dizajnu i modi, steknu bazično poznavanje ovog posla kroz šivenje – naglasio je Predrag Pantović, vlasnik kompanije “P. S. Fashion”.

Posle sastanka sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem, predsednik PKS Marko Čadež je najavio da će Čačak sledeće sedmice postati Centar kompetencija za žensko preduzetništvo za celu Srbiju. On je istakao da je to rezultat dosadašnjeg uspešnog rada čačanskih preduzetnica, koje su pružale podršku ženama širom Srbije u pokretanju sopstvenog biznisa. Odluku o formiranju centra doneće Upravni odbor PKS-a.

Cadez 2
Milun Todorović i Marko Čadež

 

– Kada sam prošli put posetio Čačak bio sam gost preduzetnica koje su napravile fantastične biznise. One su ta svoja znanja širile po celoj Srbiji. Uz našu podršku one mogu pružiti značajnu pomoć ženama koje žele da pokrenu biznis, ili već jesu u biznisu – rekao je Čadež.

Otvaranje Centra za razvoj ženskog preduzetništva doprineće razvoju Čačka i regiona, ali i cele Srbije, rekao je gradonačelnik Todorović i izrazio nadu da je ovo najava povratka Čačka u zlatne osamdesete, kada je naš grad bio lider u malom preduzetništvu.

– Puno toga dobiće grad, ali i okruženje, počev od osnovnih stvari za već postojeće privredne subjekte da mogu da se razvijaju dalje, za one nove da dobiju ohrabrenje i više mogućnosti, hrabrosti i vere u sebe. Centar za kompetencije obuhvatiće i izradu projekata, kao i načine apliciranja za sredstva kod određenih fondova, odnosno pružaće sve ono što je važno i neophodno početnicima u biznisu – istakao je gradonačelnik Milun Todorović.

N. R. 

 

Ostavite odgovor