Privreda

Чачак – центар женског предузетништва

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж у посети Граду и привредницима Чачка

Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, јуче је посетио три успешне чачанске фирме, “P. S. Fashion”, “Алфако инжењеринг” и “Plazmatex”, а након тога на састанку са градоначелником Милуном Тодоровићем и представницима Форума привредника Чачка разговарао о решавању проблема, како би заједничким снагама створили боље услове за чачанске предузетнике.

Cadez 1

Према речима Чадежа, Привредна комора Србије је свесна проблема у текстилној индустрији и кроз радна тела Владе Србије утиче да се они смање или елиминишу, пре свега у области сиве економије, смањења пореза на зараде и недостатка стручне радне снаге. Председник ПКС је подсетио да ће од септембра прва одељења дуалног образовања бити посвећена школовању радника у текстилној индустрији. Велику подршку дуалном образовању даће и чачанска фирма “P. S. Fashion”, где ће ученици моћи да стекну практична знања.

– Није сврха тог одељења да добијемо шиваче и производне раднике. Шиваче можемо добити за месец дана, обуком у нашој фирми. Сврха текстилног одељења је да млади људе који виде себе у дизајну и моди, стекну базично познавање овог посла кроз шивење – нагласио је Предраг Пантовић, власник компаније “P. S. Fashion”.

После састанка са градоначелником Милуном Тодоровићем, председник ПКС Марко Чадеж је најавио да ће Чачак следеће седмице постати Центар компетенција за женско предузетништво за целу Србију. Он је истакао да је то резултат досадашњег успешног рада чачанских предузетница, које су пружале подршку женама широм Србије у покретању сопственог бизниса. Одлуку о формирању центра донеће Управни одбор ПКС-а.

Cadez 2
Милун Тодоровић и Марко Чадеж

 

– Када сам прошли пут посетио Чачак био сам гост предузетница које су направиле фантастичне бизнисе. Оне су та своја знања шириле по целој Србији. Уз нашу подршку оне могу пружити значајну помоћ женама које желе да покрену бизнис, или већ јесу у бизнису – рекао је Чадеж.

Отварање Центра за развој женског предузетништва допринеће развоју Чачка и региона, али и целе Србије, рекао је градоначелник Тодоровић и изразио наду да је ово најава повратка Чачка у златне осамдесете, када је наш град био лидер у малом предузетништву.

– Пуно тога добиће град, али и окружење, почев од основних ствари за већ постојеће привредне субјекте да могу да се развијају даље, за оне нове да добију охрабрење и више могућности, храбрости и вере у себе. Центар за компетенције обухватиће и израду пројеката, као и начине аплицирања за средства код одређених фондова, односно пружаће све оно што је важно и неопходно почетницима у бизнису – истакао је градоначелник Милун Тодоровић.

Н. Р. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.