Aktuelno

“ЧАЧАК ЈЕ ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ РОК ГРАДОВА СРБИЈЕ”

У НЕДЕЉУ КОНЦЕРТ “БАЈАГЕ И ИНСТРУКТОРА” НА ФЕСТИВАЛУ “ПРИЧА”

Један од најуспешнијих југословенских и српских рокенрол бендова “Бајага и Инструктори”, после 15 година, у недељу, 17. јуна, на Фестивалу “ПРиЧА” представиће нови албум и подсетити на оне старе песме које публика још увек воли и радо слуша. Ова група, која има богату дискографију и велики број хитова, недавно је објавила десети студијски албум “У сали лом”. Поред девет нових песама, “Било би лако”, “Савршен дан”, “У сали лом”, “Рекла си”, “Никад те више нећу звати”…, које већ освајају публику, на албуму је и бонус песма “Кад месец проспе реком сребра сјај”, коју је Бајага снимио с блузерима “Поинт Бланк”, чији је фронтмен Драгољуб Црнчевић аутор музике и на којој свира и гитариста Драги Јелић из “ЈУ групе”.

Бајага, који и после скоро четрдесетогодишње каријере и даље важи за “рокерског шармера”, са “дечачком” ведрином и оптимизмом, у интервјуу за “Чачански глас” обећава незаборавни концерт јер, како каже, Чачак то заслужује. Вечерас на стадиону ФК “Ремонт”, публика ће моћи да ужива у сјајаној свирци “Бајаге и Инструктора”, у новим песмама и, наравно, у неким од старих хитова: “Зажмури”, “Са друге стране јастука”, “Само нам је љубав потребна”, “442 до Београда”, “Плави сафир”, “На врховима прстију”, “Нека свемир чује немир”, “Моји другови”, “Још те волим”…

 

 

 

 

“ЕМОЦИЈЕ СУ НАЈБИТНИЈЕ У СВАКОЈ ПЕСМИ”

Пре скоро два месеца објавили сте нови, десети албум “У сали лом”. Да ли сте и колико задовољни досадашњом реакцијом публике?  

– Да, супер, задовољан сам, критике су више него добре, а колико видим и публика је задовољна.

Нови албум су заједно објавили ПГП РТС и “Кроација рекордс”. Како сте се одлучили за сарадњу ове две компаније?

– То је добра комбинација, јер се са ове две компаније покрива читав регион. До сарадње ове две куће је дошло због тога што сви од тога имају корист, а наравно и ми.

Да ли је назив албума и истоимена песма “У сали лом” можда асоцијација на неку посебну свирку, или концерт?  

– Није на неку посебну, али могли бисмо да кажемо да се односи на све свирке заједно.

Готово све Ваше песме су хитови, али за нови албум сте изјавили да желите да покажете онима који Вас воле искреност и емоцију. Ипак, чини се да је публика увек умела да препозна осећања, душу у Вашој музици, песми.   

– Ја мислим да су емоције најбитиније у свакој песми, а аутори само покушавају са мање, или више успеха да их пренесу.

Да ли је овај албум мало “тврђи” од претходних? Чини се да песма “Може да те убије гром” има највише утицаја хеви метала?   

– Па можда је мало “тврђи”, али ми смо увек, поред балада, волели и неке чвршће нумере. Имали смо их кроз целу каријеру, мада сте у праву да је песма “Може да те убије гром”, како бисте ви рекли, “најтврђа” од свих.

После 30 година поново сте урадили дует са Жиком Миленковићем “Северац”?  

– Жика увек има по неку песму на албуму, али дует нисмо радили дуго. Било нам је интересантно да после толико година пробамо поново.

Текст за песму “Ноћима сањам” урадио је угледни драмски писац и сценариста Душан Ковачевић. Како се она нашла на Вашем албуму? 

– Душко и ја смо пријатељи, и сарађивали смо и раније на неким пројектима. Ова песма је била намењена за један од будућих Душкових филмова, али како сам ја музику направио мало раније, Душко није имао ништа против да је објавим.

Упоредо са Вашим албумом, урадили сте и песму “Мала” за Здравка Чолића. И ову песму је публика такође добро прихватила. Да ли сте је посебно урадили за Здравка?    

– Да, обично се не деси тако, али ову песму сам радио баш с намером да је пева Здравко. Ми се дуго познајемо и мислим да знам шта би њему могло одговарати.

Подједнако сте успешни и у компоновању музике за филмове “Ни на небу, ни на земљи” и “Професионалац”. Да ли је то био посебан изазов за Вас?  

– Па јесте, то је много лепо радити. Филмови су врло скупа ствар и не снимају се често. Ја сам имао успеха са оба филма која сам до сада радио и надам се да ћу током каријере радити још неки.

“САМО НЕК’ СЕ ПРИЧА”

У последње време бендови више објављују синглове, него албуме. Да ли је то и колико добро за младе групе које желе озбиљно да се баве музичком каријером?  

– То је јефтиније. Нажалост, данас је врло скупо снимити албум, али ипак, мислим да није лоше за младе групе снимати синглове, јер њих сигурно лакше могу покрити финансијски.

Како оцењујете данашњу музичку, посебно рокенрол сцену? Да ли бисте могли некога да издвојите?   

– Не волим ја да будем у улози критичара. Дефинитивно има много талентованих група и ја им свима желим све најбоље.

 

Немогуће је да неко постигне Ваш успех, готово све Ваше песме су хитови. Али, ипак, шта бисте саветовали младим бендовима?    

– Па нису баш све моје песме хитови, али има велики проценат хитова, у односу на број песама које сам направио. Савет би био, само радите, и пуно среће.

Коју музику Ви радо слушате у тренуцима одмора?  

– Слушам различиту музику. Наравно, ритам и блуз, рок, али волим и џез и класику.

Наступали сте на свим континентима света, имали велике концерте, једна сте од наших највећих рокенрол звезда, стиче се утисак да сте остварили све своје снове. Да ли можда постоји још неки изазов у Вашој музичкој каријери?

– Углавом сам све своје изазове испунио, али ко зна.

Наступићете у Чачку на Фестивалу “ПРиЧА”. Колико су овакви фестивали важни за рокенрол?   

– Изузетно су важни. Ја више од 15 година, нажалост, нисам имао озбиљан концерт у Чачку, тако да нам је намера да 15. јуна, уз подршку људи из Фестивала “ПРиЧА”, направимо незабораван концерт, јер Чачак је један од највећих рок градова Србије и то свакако заслужује.

Шта Ваша публика може да очекује? Поред песама са последњег албума, да ли ће моћи да чује и песме са најпродаванијих албума “Са друге стране јастука” и “Продавница тајни”?   

– Пошто дуго нисмо свирали у Чачку, потрудићемо се да представимо и нови албум, али и да људе подсетимо на избор хитова из свих периода каријере бенда.

Шта бисте поручили нашим читаоцима и Вашој публици?  

– Па пожелео бих им све најбоље и једва чекам да се видимо на Фестивалу “ПРиЧА”. Само нек’ се… ПРиЧА!

Текстописац, композитор, гитариста Момчило Бајагић Бајага музиком је професионално почео да се бави у четвртом разреду гимназије, када је постао гитариста групе “Рибља чорба”, за коју је написао неколико великих хитова. Концертом у Загребу започео је соло каријеру, а свој бенд “Бајага и Инструктори” основао је 1984. године, када су објавили први албум “Позитивна географија”. Уследили су “Са друге стране јастука”, “Јахачи магле”, “Продавница тајни”, “Музика на струју”, “Од бижутерије до ћилибара”, “Змај од ноћаја”, “Шоу почиње у поноћ”, “Даљина, дим и прашина” и “У сали лом”, као и концертни албуми и компилације “Нека свемир чује немир”, “Четири годишња доба” и “Ружа ветрова Београда”.

Нела Радичевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.