Društvo

ЧАЧАК ЋЕ БИТИ ПОСЕБНА ПРИЧА НА КУЛТУРНОЈ МАПИ СРБИЈЕ

ПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ЗА РОК ФЕСТИВАЛ ПРИЧА

У малој сали Дома културе, у среду, 23. јануара, приказан је кратак филм о Рок фестивалу ПРиЧа 2018, уручене су захвалнице сарадницима и најављене неке од активности за овогодишњу ПРиЧу

Рок фестивал ПРиЧа је “оживео” 2012. године у центру града, у Улици браће Глишића, 2016. и 2017. се “преселио” на Градски трг, а 2018. је “освојио” Ремонтово игралиште, када је по први пут добио фестивалски карактер са пуно извођача. Према речима оснивача Фестивала ПРиЧа Зорана Ненадовића, 2019. година биће преломна, јер ће наступити страни извођачи. Датум одржавања фестивала је још увек неизвестан, а у опцији су два термина, један крајем јуна, а други првог викенда септембра.

– Морамо да се прилагодимо страним извођачима. У опцији су три страна извођача, са којима тренутно преговарамо. Уколико успемо да договоримо њихове наступе, Чачак ће добити нешто незамисливо на локалу. Основни циљ Фестивала ПРиЧа је да за две године имамо два хедлајнера и од 100 до 150 младих бендова са целог Балкана, да ширимо рокенрол културу, да град Чачак заиста добије фестивалски карактер, да буде подређен људима који долазе са стране, не само извођачима, већ и публици. Желимо да Чачак на мапи рокенрол фестивала буде специфичан и да фестивал оставимо у наслеђе младима – нагласио је оснивач фестивала Зоран Ненадовић, најављујући, као сигурног овогодишњег извођача, “Парни ваљак” који је прошле године имао хендикеп.

– У игри је још један домаћи извођач, преговарамо са њима, то је историја рокенрола у Србији и на Балкану – рекао је Ненадовић, не желевши да открије о коме је реч.

– Кажу да Чачани нису сложни, да не могу заједно. Међутим, сматрам да је Фестивал ПРиЧа ујединио цео град. Имамо апсолутну подршку Града Чачка, што подразумева ресор градоначелника, његових сарадника и помоћника, поготову јавних предузећа, која нам много помажу. Град Чачак је “стао иза” Фестивала ПРиЧа и није само генерални покровитељ, већ нам је и партнер – истакао је Ненадовић.

Продукција за овогодишњу ПРиЧу ће доста зависти од страних извођача, јер, како каже Алексндар Раковић, из горњомилановачке фирме “Стаге Систем”, они имају јако ригорозне захтеве.

– Ми ћемо се трудити да испоштујемо све оно што се од нас очекују. Град Чачак је за две, три године прешао пар степеника у зидању куће која се зове Фестивал ПРиЧа и прошле године смо инфраструктурно ојачали, тако што смо ушли у “ограду”, добили смо стадион “Ремонт”. У комуникацији са градоначелником добили смо уверавања да ће тај простор на време бити прилагођен фестивалу, што ће нама додатно олакшати продукцијску реализацију. Продукција ће бити изненађење за грађане, сигурно нешто неупоредиво у односу на све што смо до сада могли да видимо. Сви ће бити пријатно изненађени – обећава Александар Раковић, напомињући да такође велики учинак у организацији фестивала има и фирма “Стаге Про” из Чачка.

Владан Милић, помоћник градоначелника, рекао је да је, као и прошле године, за овогодишњи Фестивал ПРиЧа издвојено два и по милиона динара:

– Нажалост, нисмо успели да одржимо обећање и да повећамо буxет како би фестивал био још квалитетнији. Међутим, само присуство пријатеља фестивала на овом коктелу и велики број подељених захвалница показује да многе институције учествују у организацији ПРиЧе и то је гарант да ће сваке године бити све успешнији.

Милић је подсетио да су организатори прошле године имали проблема и са временом, али и на то да је без обзира на кишу, посећеност била изузетна:

– Разговарали смо и са руководством предузећа “Ремонт”, у вези са закупом Ремонтовог игралишта, јер сматрамо да је идеално место за организацију рок концерата. Терен ће уз помоћ наших јавних предузећа на време бити спреман за почетак фестивала, нећемо имати прошлогодишње проблеме. Надам се да ћемо ове године имати више среће са временом. Сматрам да је ПРиЧа урбана манифестација која ће Чачак заиста обележити на културној мапи Србије.

Н. Р. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.