Kultura

ЧАЧАНСКО СВЕШТЕНСТВО У СРПСКО-ТУРСКИМ РАТОВИМА 1876-1878.

ИЗЛОЖБА АРХИВА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

 

Духовним појањем хор “Вазнесењски” отворио је у петак, 9. марта, у Галерији Народног музеја изложбу архивских докумената “Чачанско свештенство у Српско-турским ратовима 1876-1878”. Реч је о документима из Архива Српске Православне цркве, а поставка је посвећена обележавању јубилеја, 140. годишњице од ослобођења Јужне Србије и припајања Кнежевини Србији четри округа: Топличког, Нишког, Пиротског и Пчињског. Изложба је и повод да се помену славни преци Чачка и околине, који су учествовали у Српско-турским ратовима, рекла је у уводном слову директорка Музеја Делфина Рајић.

Изложбу је приредио Чачанин Милош Матијевић, архивиста СПЦ, настојећи да евоцира успомену на свештенике-ратнике, не само Чачка већ и ширег региона Западне Србије, имајући у виду да је Ужичка епархија (како се тада наша епископија звала), обухватала простор од Ужица, Чачка, Краљева до Крушевца и Александровца, све до Копаоника. Отварању изложбе, поред домаће публике и свештенства, присуствовали су др Радован Пилиповић, директор Архива СПЦ и архивисти ове установе. Приказани су документи црквеног порекла, од којих је већина први пут пред очима јавности.

Поред војних обвезника, официра и добровољаца, бројни свештеници Чачка и чачанског краја били су директни учесници ратних операција у оба Српско-турска рата. Чачак је у то време био важно стратешко место и стециште доборовољаца пристиглих из Русије, одакле су распоређивани на бојишта на Јавору, Старом Влаху, или у Рашкој области. Иако је водила истовремене борбе на неколико фронтова, за шта није имала довољно војне силе, српска војска је имала другу велику снагу, своје војно свештенство, које је, поред редовних дужности – богослужења, имало задатак да се на првим линијама фронта стара о моралу ратника, не дозволивши им да их поколеба евентуално напредовање противника, већ да остану истрајни у својој борби за ослобођење своје поробљене браће.

-Изложена су документа из архива СПЦ који обухвата седам архивских кутија, приказано је око 100 докумената са пратећим материјалом, фотографијама, портретима епископа, свештенства итд. Инцијатор ове изложбе је Народни музеј у Чачку, а захвалност упућујем и Чачанској цркви, која је уступила два богослужбена предмета – Акатист Светој великомученици Варвари и Јеванђеље, коришћено у току Српско-турских ратова у покретној цркви Свете Варваре, која је била стационирана једно време овде у Чачку, а онда је “отишла” на Јаворски фронт. Пошто је тадашња Ужичка епархија захватала велики простор, око 300 свештеника из ове епархије је учествовало у овим ратовима, а конкретно из Чачанског и Рудничког округа, који су тада били под једном ингеренцијом, било је активно на фронту до 120 свештеника, оба реда, укључујући и монашки. Тадашњи епископ био је Вићентије Красојевић из Рудничке нахије, замонашен у манастиру Враћевшници, један јако смеран човек из наших крајева, коме можемо да захвалимо што је та документација сачувана, јер је на његову иницијативу и направљен мали фонд о Српско-турским ратовима, који је касније завршио у Митрополији београдској, а данас се чува у Архиву СПЦ – рекао је аутор изложбе, историчар Милош Матијевић.

 Зорица Лешовић Станојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.