Aktuelno

ЧВОР ДО ЧВОРА – ЛЕПА И КОРИСНА ВЕШТИНА

У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ ОДРЖАНА РАДИОНИЦА МАКРАМЕА

 

У Народном музеју у Чачку одржана је креативна радионица технике макраме, односно уметности израде предмета везивањем чворова. Радионицу која је трајала седам дана, водио је Владимир Радуловић. Ово је наставак сарадње коју је Музеј са Радуловићем остварио у оквиру овогодишње манифестације “Ноћ музеја”, када су полазници радионице такође били чачански гимназијалци. Управо на захтев њих десетак, овог лета Народни музеј је организовао мало дуже дружење са овом древном техником.

– Током “Ноћи музеја”, за два сата колико је тада радионица трајала, могли су само да се упознају са техником… Сада су учили шта све и како може да се ради, односно да стекну знање о два основна чвора, а све остало су надоградња и варијанте – објашњава Радуловић.

Према његовим речима, то је једна од ретких техника која не може да се ради машински. Поред тога што је креативна, веома је значајна и корисна, јер су код макрамеа у функцији обе руке, чиме се подстиче њихова моторика, а самим тим су активне лева и десна страна мозга. Овом техником може се правити готово све – од лежаљки, држача за одећу и саксије, таписерија, разних украса, до торби, каиша, разног накита… Може да се ради било где, нису потребни посебни услови, а од помоћних алата могу се користити радна плоча, игла, лепак… Од материјала користе се разне врсте конца, од најобичнијих канапа, до јутаних конаца, разних трака и свилених нити којима се ради микро макраме, најчешће за наруквице, огрлице и други накит.

Александра Јелушић је била нова ученица на радионици, коју је ова вештина привукла већ својим необичним именом.

– Желела сам да научим нешто ново, али и да кроз лепо дружење на један квалитетан начин испуним време на распусту – рекла нам је Александра, док је на раму спретно везивала “морнарски чвор”, који је тог дана научила.

Стефан Перендија, ученик дугог разреда Гимназије, који је и координатор ове мале дружине, са макрамеом се упознао на радионици у “Ноћи музеја”.

– Веома је занимљива техника, али може бити и леп хоби. Желео сам да стекнем још додатна знања, а заинтересовао сам и своје другове из школе.

Ивана Ћирјаковић, етнолог-антрополог у Народном музеју у Чачку, сматра да је ово лепа прилика да средњошколци науче неке додатне вештине. Народни музеј је обезбедио материјал за радионицу, а ово је једна у низу активности којима та институција културе настоји да ученицима основних и средњих школа осмисли летњи распуст. Већ почетком јула у истом простору биће организована радионица о народној традицији и занатима за децу из хранитељских породица, а коју је подржало Министарство културе и информисања.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.