Aktuelno Grad

ЧОВЕК НЕЗАМЕНЉИВЕ ЕНЕРГИЈЕ И ЗНАЊА

КОМЕМОРАЦИЈА ПОВОДОМ ТРАГИЧНЕ СМРТИ ПРОФЕСОРА ДР РАДОША ПАВЛОВИЋА

00Поводом смрти професора др Радоша Павловића, заменика градоначелника Чачка, данас је у Дому културе одржана комеморација, којој су, поред чланова породице, присуствовали представници најужег руководства Града Чачка, општина Горњи Милановац и Лучани, његови бројни сарадници, колеге са Агрономског факултета и Института за воћарство и пријатељи.

Професор др Павловић, према речима његових колега са Агрономског факултета, на коме је прошао сва наставно-научна звања од асистента до редовног професора, био је веома вредан и амбициозан човек, одличан професор, изузетан стручњак и научни радник од кога се увек могло много научити.

У име колектива Агрономског факултета, присутнима се обратио декан проф. др Владета Стевовић. Он је нагласио да је смрћу проф. др Павловића губитак породице ненадокнадив, али да снагу треба да им да његова реч и дело.

ВОЛЕО ЧАЧАК, ТРБУШАНЕ И СВОЈУ ПОРОДИЦУ

02Од прошле године, након одржаних локалних избора, проф. др Павловић био је заменик градоначелника Чачка Милуна Тодоровића, који је говорио о његовом доприносу друштвеној заједници. У емотивном говору поводом смрти свог најближег сарадника, али и дугогодишњег пријатеља, који је трагично настрадао у саобраћајној несрећи 11. јула, Тодоровић је нагласио његово дугогодишње настојање да унапреди села и пољопривреду.

– Није му било тешко да стигне на факултет, у Градску управу, да води пројекте, да са својом супругом и породицом има угледно газдинство у Трбушанима, Милићевцима, Вранићима… И тог кобног 11. јула устао је као и сваког дана у пет ујутру, завршио све обавезе на имању, дошао у Градску управу, морао је да стигне да обиђе свој воћњак, а увече је заказао још једно у низу предавања у селима око Чачка, желећи несебично да подели са другима своје огромно знање. Визија коју је имао остала је нама у наслеђе, да наставимо тим путем развоја села, да се млади пољопривредни произвођачи не стиде што су остали на селу, као што је он остао и био велики човек… Изван свега је волео Чачак, највише на свету Трбушане и своју породицу. Нама, његовим друговима и пријатељима, саборцима, остаје да следимо његов пут и оправдамо велико и часно име Радоша Павловића – рекао је градоначелник Тодоровић.01

Рођен 23. јула 1965. у Чачку, проф. др Павловић је завршио Основну школу “Танаско Рајић”, а касније Гимназију и Агрономски факултет у Чачку. Дипломирао је 1990. године, а три године касније постао магистар. Докторску дисертацију одбранио је 1997. на Пољопривредном факултету, Универзитета у Београду. Био је ментор и члан комисија за одбрану магистарских теза и докторских дисертација, великог броја дипломских, мастер и специјалистичких радова, комисија за изборе у наставна и научна звања, као и рецензента научних радова.

НАУЧНИК И ПОЉОПРИВРЕДНИК

У професионалној и научној биографији проф. др Павловића, стоји да је самостално или у сарадњи са другим истраживачима, објавио више од 250 научних и стручних радова и две монографије, а коаутор је три нове сорте паприка. Највећи број научних радова везан је за изучавање проблематике гајења, квалитета, здравствене исправности и лековитости поврћа. Учестовао је на великом броју научних скупова у земљи и иностранстру, где је био председник и члан програмских и организационих одбора и држао уводна предавања по позиву. Објавио је студијске боравке и посетио Научно-истраживачке институције у Холандији, Израелу, Бугарској, Словенији и многим другим земљама.Rados Pavlovic 2

Током свог научно-истраживачког рада учествовао је у реализацији више научних пројеката код Министарства за науку и технолошки развој. Био је и рецензент пријављених научних и иновационих пројеката. Током два пројектна циклуса руководио је научним пројектима, као и истраживачко-развојним пројектима локалне самоуправе и посебним пројектима Министарства пољопривреде и заштите животне средине. Био је члан више научних и стручних асоцијација, а у неколико мандата и члан Комисије за признавање нових сорти при Министарству пољопривреде. Био је стални судски вештак за област пољопривреде. Павловић је био и члан Стручног већа за техничко-технолошке науке и члан Сената Универзитета у Крагујевцу, затим је обављао дужност продекана за сарадњу са привредом и шефа катедре за Ратарство и повртарство на Агрономском факултету у Чачку. Оно што га је красило на пољу практичних трансфера научних резултата, је то што је остварио значајну привредну сарадњу са домаћим и иностраним компанијама, научним институтима, факултетима, пољопривредним организацијама, стручним службама и комерцијалним произвођачима. Одржао је и велики број стручних предавања у програмима едукације и произвођача у нашој земљи. На породичном газдинству, у селу Трбушанима, поред научних експеримената, имао је заступљену комерцијалну производњу поврћа у пластеницима и савремене воћњаке кајсија.

Проф. др Павловић иза себе је оставио супругу и двоје деце. После опела код породичне куће у Трбушанима у 15 часова, биће сахрањен на гробљу у овом селу.

В. Т.

ЗБОГОМ, ПРОФЕСОРЕ!

Сећање на свог професора, пре свега као непосредног, отвореног и предусетљивог човека, изнео је Стефан Крсмановић, студент четврте године Агрономског факултета и председник Студентског парламента.

– Професор многим генерацијама студената пре нас… Ми смо га волели и поштовали. Био је наш учитељ и педагог, практичар који је делио своје знање и искуство. Захвални смо му за разумевање и стрпљење, које је имао за нас. Чувао је достојанство науке, као своје лично – рекао је Крсмановић.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.