Kultura

ШТА ЈЕ СА НАМА?

Позоришна критика

ШТА ЈЕ СА НАМА?
О представи „Књига о џунгли“, по роману Рађарда Киплинга, режија Братислав Јанковић, у извођењу Глумачке радионице Дома културе Чачак

Након децембарске премијере, Глумачка радионица Дома културе Чачак је у четвртак, 1. фебруара, одиграла и прву репризу. Млади глумац Братислав Јанковић, који већ неколико сезона ради са децом и младима у оквиру Глумачке радионице, поставио је ове сезоне „Књигу о џунгли“, савремено позоришно ишчитавање познатог дела, тачније лектире за децу и младе, славног Рађарда Киплинга.

Јанковић, познат по свом минималистичком позоришном изразу, где у први план поставља укупну, емоционалну и физичку енергију својих глумаца, створио је представу у духу модерног и савременог театра, који у принципу и не гледамо тако често у Чачку (тачније веома ретко), у ком има пуно физичког, театра покрета, плеса и музичких тачака. Глумци причу о дечаку, кога одгајају вукови и шума, казују телом, покретом и гласом, на потпуно огољеној сцени, на којој сем столица и канапа, који висе, нема готово ничег, сем пар реквизита. Свет дивљине, природе, испољен је кроз покрете, дивљу игру и енергију глумаца, који у паузама, седећи ишчитавају одабране делове из романа.

Могли, као главни јунак, се у том свету вукова и других шумских зверова, осећа сигурно и заштићено. Глумци спонтано „скачу“ из улоге у улогу, из слике у слику, пратећи на жив, спонтан начин и уз пуно импровизације, ток саме приче. Следи Моглијев повратак у свет који припада људима, отуђеним од природе и живота. Поново дивљи плес, али пун беса и мржње, а затим следи побуна и глас читавог хора, који нас пита, све нас – ШТА ЈЕ СА НАМА И ГДЕ СМО ТО ПОГРЕШИЛИ?
Сјајна игра читавог ансамбла, уз неколико изузетних појединаца, који су успели да поставе питање свету одраслих – шта је са нама и у ком и каквом свету живимо, где се изгубило оно најбоље, најлепше и најприродније. Какав свет ми одрасли остављамо деци? Јанковић је, као и његови млади глумци, из представе у представу све зрелији и бољи. У свет театра, у ком је све више површности, рутине и естраде, уноси нову енергију, модеран израз и дух побуне. Једно велико БРАВО уз жељу да ова представа што дуже живи, да се разиграва и да служи на понос Дому културе и Чачанима.

Душан Даријевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.