Aktuelno Društvo

ЈАВНА ДЕБАТА И ПРЕЗЕНТАЦИЈА ИСТРАЖИВАЊА НВО ЦЕНТРА ЗА МОНИТОРИНГ И АКТИВИЗАМ – CEMA

ПЛУРАЛИЗАМ МЕДИЈСКИХ САДРЖАЈА СУЖЕН, МНОГИ ПРОЈЕКТИ „НЕВИДЉИВИ“

Мање од половине одобрених и реализованих пројеката, које је прошле године суфинансирао Град Чачак, остварило је суштинске циљеве – јавни интерес и видљивост. Неопходно је успостављање система континуираног институционалног и грађанског надзора финансирања медија из јавних извора. Такав систем надгледања онемогућује злоупотребе које угрожавају медијски плурализам, нарушавају медијско тржиште и воде ка потпуној контроли медија који се, на корист владајућих структура, плаћају новцем грађана – неки су од резултата и закључака истраживања који су сумирани на више од 100 страна, а који се могу видети и на сајту CEMA.

Резултати истраживања „Анализа – пројектно суфинансирање медија у јавном интересу –  Чачак, 2017-2018.“, које је реализовала НВО Центар за мониторинг и активизам – CEMA из Чачка, представљени су јуче у јавној ТВ дебати. Како је речено у уводном излагању, циљ пројекта и истраживања је да се омогући грађански надзор расподеле јавних средстава за суфинансирање медијских пројеката, чији би садржаји требало да обезбеде медијски плурализам и квалитетно информисање грађана Чачка.

Пројектни тим је пратио, а касније и анализирао, цео процес расподеле средстава медијима у оквиру пројектног суфинансирања у јавном интересу, почев од 2013, када је Чачак и пре доношења Закона, први у Србији расписао конкурс за пројектно суфинансирање медија, па све до протекле 2018. године, када су у Чачку одобрена 33 пројекта, а предмет детаљне анализе били су произведени медијски садржаји.

У дебати су учествовали Светлана Којановић, чланица истраживачког тима и коауторка пројекта, мр Марија Недељковић Правдић, извршна директорка Центра за монитортинг и активизам, Катарина Мајсторовић, доктор филозовије и етичар, доценткиња на Факултету организационих наука у Београду и рецезент „Анализе“ и Владан Милић, који је као помоћник градоначелника за друштвене делатности, представљао Град Чачак.

Којановић је, као закључак, изнела да је цео процес суфинансирања медија често веома нетранспарентан, да су нејасне одлуке Комисије, да се подршка медијима који нису из Чачка показала несврсисходном, јер ти пројекти нису видљиви…

– Плурализам медијских садржаја је веома сужен, тако да је потребно да локална власт, пре расписивања конкурса, кроз разне анкете, фокус групе чује мишљење грађана, које су области битне и којима би се остварио јавни интерес у области информисања. На крају анализе дали смо препоруке и смернице, надам се да ће бити од користи медијима и локалној самоуправи. Неке од смерница су термин расписивања конкурса, који мора бити почетком године и висина буџета, који је недовољан за финансирање озбиљних медијских програма. Он мора бити најмање 1 %, у односу на укупан градски буџет – рекла је коауторка пројекта,

Истраживање је рађено у оквиру пројекта „Форум за грађански надзор јавних политика локалне заједнице“’ који је подржан од Фондације за отворено друштво, Србија.

В. Т.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.