Društvo

ЈАВНИ РАДОВИ У ОВЧАР БАЊИ

УКЛОЊЕНО 50 ВРЕЋА ПЛАСТИЧНЕ АМБАЛАЖЕ

Радници Јавне установе “Туристичка организација Чачка”, ангажовани на јавним радовима, сакупили су недавно велику количину отпада (пластичне амбалаже) у Овчар Бањи, на локацији бетонски прелаз ка ауто-кампу.

Како наглашавају у ТОЧ-у, при сваком порасту водостаја Западне Мораве, као последица плављења обала, реком крену огромне количине отпада. Део отпада река однесе даље, а део се задржи на обали, првенствено пластична амбалажа. Тако је било и током последњих великих вода овог месеца.

“Управљање отпадом један је од највећих еколошких проблема у Србији. Недовољно развијен систем одлагања, прикупљања и прераде отпада, уз ниску еколошку свест становништва за последицу има мноштво дивљих депонија и сметлишта, као и расуто смеће дуж путева, на обалама река, јаругама и потоцима. Посебно ружну слику оставља отпад на обалама река, као и у самом водотоку. Нажалост, тако је и у нашем крају.

Само на локацији бетонски прелаз ка ауто-кампу у Овчар Бањи сакупљена је пластична амбалажа у 50 врећа, запремине 160 литара. Колико је још отпада дуж обала реке, тешко је и проценити. Већина тих места је тешко доступна и радницима и возилима јавних комуналних предузећа, што додатно отежава и поскупљује прикупљање и одвоз отпада. Чињеница је да су ефекти акције прикупљања отпада, које река донесе, само тренутни и да представљају отклањање последица, а не самог узрока настанка отпада и да ћемо, док не променимо однос према природи, сами себе кажњавати ружним сликама запрљане реке. За почетак нека свако, пре него што жели да баци боцу, кесу или било шта друго, пред очима створи слику отпада у реци и сигурни смо да ће тај отпад носити до контејнера”, наводи се у саопштењу ЈУ “Туристичка организација Чачка”.

В. Т.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.