Društvo

Јако УВ зрачење – избегавати поподневни, најјачи сунчани удар

Јако УВ зрачење – избегавати поподневни, најјачи сунчани удар

Хидрометеоролози упозоравају на температуре веће од 37 степени наредних дана, уз висок, а у неким градовима и изузетно висок ниво УВ зрачења. Посебно су угрожена деца, пацијенти са васкуларним проблемима и дијабетичари. Најважније је избегавати најјачи сунчани удар од 10 до 17 часова.

Нису угрожени само они који проводе време напољу, већ би и они који остају кући могли да осете топлотни талас. Посебно су угрожена деца, дијабетичари, кардио и церебралноваскуларни пацијенти.

Разговор Биљане Радуловић и Марије Здравковић

Your browser does not support the video tag.

Марија Здравковић, директорка КБЦ „Бежанијска коса“, објашњава да највише треба да се пазе болесници са ангином пекторис, они који су претрпели инфаркт миокарда или шлог, дијабетичари…

Ипак, истиче да нема разлога за панику.

„Осим редовне, добро дозиране терапије, битно је да своје понашање ускладе са тренутним временским приликама. Најважније је да избегавају тај директни најјачи сунчани удар, од 10 до 17 часова, као и да избегавају ситуације наглог, изненадног знојења када се не може брзо надокнадити изгубљена количина течности“, истиче Здравковићева.

Клима уређаји, односно климатизоване просторије су мач са две оштрице, јер нагле промене температуре могу да доведу до велике дестабилизације болесника. Од укочености до напада ангине пекторис.

„Најбољи савет је да не треба изненада мењати средину у којој се налазите. Подједнако је опасно ући из загрејане спољашње средину у изузетно расхлађену просторију, а такође је опасно расхлађивати се током дана и онда изаћи у нормалне климатске услове“, каже директорка КБЦ „Бежанијска коса“.

Сигнали да се људи хитно јаве лекару су, према њеним речима, изненадни скок и пад притиска, изненадна појава несвестице, вртоглавице, слабости, замарања, отока ногу, као и појава бола у грудима након уласка у хладну просторију.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.