Sport

ЉУБОМИР ЉУБОЈЕВИЋ У ЧАЧКУ

фОТО: ВИКИПЕДИА
Велики јубилеј ШК „Борац“ увеличаће и легендарни српски шахиста, велемајстор Љубомир Љубојевић. Љубојевић је рођен 1950. године у Ужицу, а велемајстор је постао 1971. Шампион Југославије био је два пута, 1977. и 1982. године, а 1983. и 1984. трећи на свету, иза Каспарова и Карпова. Живи у Шпанији и ретко се појављује у јавности, али ће због пријатељства са Станимиром Цанетом Николићем бити гост нашег града. Пред долазак у Чачак Љубојевић је дао следећи интервју:
Господине Љубојевићу долазите у Србију лепим поводом, како сте се на то одлучили?
– Средином октобра позвао ме је Бојан Јањић, председник ШК „Борац“ да учествујем у промоцији књиге о Станимиру Цану Николићу. Пошто сам пријатељ са господином Николићем, а и клуб слави осам деценија постојања ја сам са задовољством прихватио позив.
Колико данас играте шах и да ли Вам недостају такмичења на највишем нивоу?
– Без обзира што сам последњу турнирску партију одиграо 2010. моје интересовање за шаховске догађаје не јењава. Зачуђујуће је колико је спуштена старосна граница када се постижу најбољи резултати, тако да сматрам да је скоро немогуће постизати врхунске резултате у овом мом старосном добу.И овде је улога рачунара постала огромна, тако да је игра напредовала и темпо је убрзан. Играм по неки брзопотезни турнир, чисто да не „зарђам“ у практичној игри.
Како видите данашњу позицију шаха. Од спорта који је био масован и популаран данас тек понека информација процури о догађањима у овом спорту?
– То је можда на први поглед, јер се у данашње време шах из традиционалних медија преселио на Интернет и специјализоване сајтове. Све мање долази до непосредног људског контакта и драго ми је да се не такмичим таквој „новој арени“. Не знам докле ће то довести, јер је шах измишљен за игру у двоје.
Да ли је појава компјутерских програма и играча уназадила шах, уместо да учини обратно?
– Рачунари су олакшали играње шаха, али не и његово боље разумевање. У игри су заступљена математичка, апстрактна, спортско –резултатска и интуитивна компонента. Са чисто математичке стране рачунар може помоћи сваком, али у савладавању осталих компоненти и надградњи саме личности нисам сигуран.
Пратите ли развој шаха у Србији и зашто још нисмо добили Вашег наследника?
– Године политичких и економских криза оставиле су трага и у шаху. Верујем да ће побољшање животног стандарда допринети стварању домаћих „кабинета“ за развој највећих потенцијала Србије. Ту пре свега мислим на наше математичаре који освајају признања по свету и иноваторе којих је све више. Спорт доноси највише успеха, а у шаху најбољи су били најмлађи. Студенти и кадети. Ако сачувамо даровитост нашег народа и она не изгуби корак у развоју истраживачког и такмичарског духа, онда смо на добром путу.
Разговор је водио Милан Бошковић, некадашњи уредник спортског програма Б92, а тренутно уредник и презентер Ал Џазира Балканс. Текст је нашој редакцији проследио Ђурђе Мечанин, а за објављивање га приредио Владимир Дуба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.