Aktuelno Društvo

Друга светска Бунгуријада одржана на фудбалском стадиону под Острицом

Старинска јела, позоришна представа, и гости из Кладова одушевили велики број гледалаца

Друга светска Бунгуријада , која је у недељу 1. Октобра одржана у Вујетинцима, по свему судећи, надмашила је прошлогодишњу и потврдила да је све могуће, кад су људи сложни – и ако се у свему договоре. Тако је и на иницијативу младих из овог села, светковина посвећена Њ. В. Бунгуру, одржана на новој локацији прелепог сеоског фудбалског игралишта на заравни под Острицом , обогаћена новим културним садржајима, изазвала је одушевљење великог броја гостију али и извођача. Уз све то, захваљујући разумевању градских челника и великој радној акцији која је пре само неколико дана покренута у Вујетинцима, до места где ће и убудуће бити одржавана ова манифестација уређен је прилазни пут, у рекордном рокују је доведена струја и изграђени помоћни објекти.


-Одушевљен сам гостопримством, природном лепотом села и љубазношћу домаћина, каже Радисав Чучулановић, председник општине Кладово, који са члановима КУД-а,, Полет,, из овог града на Дунаву, у недељу боравио у Вујетинцима. – Посебно радује што у овом планинском месту има пуно младих, а онда и разумем њихову жељу да на овај начин обогате свој културни живот . Позоришна представа ,, Казуј Теодосије,, изведена у овом дивном абмијенту и занимљиво осмишљен уметнички програм су доказ да уз мало воље и средстава можемо вратити живот нашем готово заборављеном селу.


Сличног мишљења су и Ужичани, Милан Борковић и Јован Ђорић, случајни гости који су неким послом боравили у Вујетнцима. Истичу да су одушевљени и већ заборављеним Бунгуром, који је уз помоћ супруге Станије у великом казану спремио Милан Момчиловић. Све похвале српској трпези , дугој око двадесетак метара, препуној домаћих пита и колача и разних ,,меснатих додатака,, дело вредних Вујетинчанки, изрекле су и Мира Милутиновић из Кладова, Зорана Ђорђевић, Нада Гавриловић из Београда и други. Уз Бунгур, служени су и купус из земљаног лонца, врућа ракија али и природни сокови прављени од укусног планинског воћа и биља.
Уз изворне групе ,, Српски Јелек,, под вођством Младене Гојковић и ,,Танаско Рајић,,, здравичаре Милинка Гојковића и Јарослава Ниђовића, наступила су и сјајна културно уметничка друштва из Кладова, Чачка, Брђана и Мојсиња. Свој посебан допринос фолклоритној и веселој атмосфери под Острицом дали су и глумци- тумачи ликова из романа ,, Куд се деде Немањића благо,, аутора Драгана М. Тодоровића, Драганче Милованчевић из Тополе, и чачански аматери Милан Милошевић и Милан Васовић. Наступили су потом и познати естрадни уметник Новица Неговановић, и његов ученик на хармоници, Вујетинчанин Дарко Стојић, гуслар Мирко Милинковић, песникиња Олгица Миловић и други. Свој допринос упознавања присутних са историјом и културом овог краја дала је и саветница Градске библиотеке у Чачку Милица Баковић. Шармантне и сигурне водитељке програма и овог пута су биле Милица Дачић и Србислава Д. Тодоровић.


-Задовољани смо јер је наша Бунгуријада кренула у правом смеру, каже Бојан Галовић, председник Организационог одбора.- Биће светска, јер ће следеће године бити и странаца, али ће остати наша.- Окупио сам младе у селу и они ће се убудуће више посветити овој манифестацији која ће вратити културни живот нашем селу. И, више ништа не препустамо случају. Осмислићемо нове садржаје, основати сликарску колонију и још много тога. Загонетка звана пећина Соколица је ту надаомак руке, то је наше природно благо, средњевековни Борач је у нашој близини, а сложни и поносни људи у Вујетинцима и ова прелепа исконска природа која нас окружује, дају наду да ће ускоро и наш крај постати изузетно занимљива туристичка дестинација, закључује Бојан Галовић. Све похвале младима из села за организовање ове манифестације изрекли су и прошлогодишњи организатори Радомир Стојић и Урош Момчиловић.

Д.М.Т

Снимци

Ненад Ерић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.