Društvo

“101 КАО ЈЕДАН” У ПРИЈЕВОРУ

ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ У СЛИВУ ЗАПАДНЕ МОРАВЕ

Поводом обележавања Дана планете Земље, у недељу, 22. априла, у Пријевору је спроведена акција “101 као један”, која се истог дана одвијала у 17 градова и општина слива Западне Мораве, окупљених у циљу смањења ризика од природних непогода. Тог дана припадници једница Цивилне заштите опште намене, волонтери Канеларије за младе и радници ЈКП “Водовод”, у сарадњи са мештанима, чистили су обалу и корито потока Јуната. Акцијаши су очистили и прокрчили поток у дужини од око 100 метара.

Братислав Зечевић, шеф Службе за безбедност и одбрану, објаснио је да је то простор који, судећи по затеченом стању, деценијама није крчен, ни чишћен.

– Покушаћемо да обезбедимо средства из донација и градског буџета, да бисмо уредили још око сто критичних метара овог потока. Мештани су спремни да нам помогну када будемо радили. Наставићемо уређење још око 300 метара према ушћу у Мораву, недалеко од железничке станице. План је да се опет организујемо у акцији “101 као један”, која ће бити у септембру, а ако будемо успели да обезбедимо средства, можда и током лета – рекао нам је Зечевић, додајући да су мештани показали велику захвалност, јер је урађен део који је у ранијим поплавама био веома критичан. Наиме, иако се ради о потоку, чије је корито готово целе године без воде, 2016. године, када су биле обилне кише, дошло је до плављења, због чега је једна породица морала да се евакуише.

– Овај поток спада у воде другог реда, којих је иначе много на територији Чачка и које су махом неуређене. Највећи проблем код вода другог реда је прилаз, који је често у шибљу и врзини. Тада се тешко може доћи до речног корита са машинама, да би се урадило измуљавање или продубљивања корита. Сматрам да је веома важно да се ради стално мерење нивоа вода другог реда, поготово оних већих, као што су Лупњача, Лозничка и Атеничка река, и то када су критични периоди. Јер, у питању су бујичне воде. То се може спровести надзором са једног места – наводи Зечевић уз објашњење да се на овај начин “штеде људство и ресурси”.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.