Kultura

DINOSAURUSI – AVANTURE MALOG DINA

IZLOŽBA I FILM IZ OBLASTI PALEONTOLOGIJE U NARODNOM MUZEJU

Od septembra prošle do aprila ove godine stručnjaci Narodnog muzeja učestvovali su u specijalizovanom programu iz oblasti nauke pod nazivom “Dinosaurusi – avantura malog Dina”. Organizator programa bila je PU “Moje detinjstvo”, a saradnici na realizaciji Biljana Čkonjević, paleontolog i Slobodan Bogojević, konzervator. U program, koji je realizovan kroz 12 tematskih radionica, bilo je uključeno 20 dece uzrasta od četiri i pet godina iz vrtića “Poletarac”, zajedno sa stručnim saradnicima i vaspitačicama Snežanom Ković i Jelenom Šušnjar. Tim povodom postavljena je istoimena izložba u Galeriji Narodnog muzeja sa dečjim radovima inspirisanim svetom paleontologije.

DINOSAURUSI 005

Muzej je ponudio deci bogatstvo prirode, a program je podrazumevao njihovo upoznavanje sa tajnama prirode, čudesnim svetom fosila i minerala, posetu laboratoriji konzervatora, depou i načinu na koji se oni čuvaju i izlažu, istakla je prilikom otvaranja izložbe direktorka Muzeja Delfina Rajić. Dečji radovi nastali tokom ovog programa, odraz su njihovog vizuelnog doživljaja prirode i sveta i plene svojom maštom i originalnošću.

Velika atrakcija i inspiracija za mališane bila je i poseta Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu, a iza čitavog programa ostao je i video zapis, odnosno film, o svim fazama realizacije programa, rekla je Čkonjević. Film je prilikom otvaranja izložbe i prikazan, a projekcija je sastavni deo postavke za sve posetioce.

DINOSAURUSI 007

– Cilj programa bio je da, osim socijalizacije i uzajamnog delanja, deci pruži mogućnost razvijanja posebnih sklonosti i interesovanja i bude podrška u razvijanju kritičkog mišljenja, ispoljavanja kreativnosti i imaginacije. Zadovoljstvo i dece i roditelja svedoči da je program uspešno realizovan. Tema programa se poklapa sa interesovanjima dece od tri do 6,5 godina, a koliko im je radosti donela poseta Prirodnjačkom centru u Svilajncu kada su videli makete vulkana, dinosaurusa u prirodnoj veličini, skelete i ambijent iz tog vremena, svedoče fotografije i ovaj film. Mnogi su izrazili želju da u svemu učestvuju ponovo – istakla je Biljana Čkonjević.

Z. L. S.

 

 

Ostavite odgovor