Kultura

SUTRA MUZIČKO-POETSKO VEČE POSVEĆENO RAŠKU JOVIČIĆU

DSCN6148 (Copy)U okviru završnih svečanosti 54. „Disovog proleća“, Gradska biblioteka i Odbor ove manifestacije, sutra u 20 časova, u velikoj sali Doma kulture, organizuju poetsko-muzičko veče posvećeno pesniku i pevaču Rašku Jovičiću, osnivaču grupe „Za jednu noć“. Prema rečima organizatora, u programu pod nazivom „Zvezde su nam vrlo bliske“ nastupiće više od 30 učesnika, a sudeći po interesovanju za karte koje je publika već „razgrabila“, ovaj program će biti najposećeniji na ovogodišnjem „Disovom proleću“. Ovim programom simbolično će biti obeležena i desetogodišnjica od prvog veličanstvenog koncerta „Rašku u čast“, koji su njegovi prijatelji održali 22. maja 2007. godine i posthumno objavljene zbirke „Radne verzije“ Raška Jovičića, rečeno  je na konferenciji za novinare.

  • U programu imamo 30 učesnika, to su uglavnom muzičari iz Čačka, različitih generacija. Vrlo je zanimljivo da učestvuje samo šest saradnika i bivših članova grupe „Za jednu noć“, a ostalo su uglavnom mlađi muzičari, čija je karijera nastala mnogo kasnije nakon vremena i aktivnosti Raška Jovičića. Njegovu poeziju govoriće mladi glumac Vladimir Jocović iz Čačka, a o poetici Raška Jovičića, njegovom mestu juče i danas moja malenkost – najavio je Dušan Darijević, član Disovog odbora.

Organizatori nameravaju da predstave, ne samo umetničko delo benda „Za jednu noć“ i kompletne čačanske rok scene 90-ih, već i da ukažu i na uticaj koji je ova grupa imala i na nove generacije.

  • Jako mi je drago što sve to dobija neki institucionalni nivo, da neko napokon stane iza te priče svojim autoritetom, kao što je Biblioteka. Drago mi je što to više nije volonterska i priča pojedinaca koji se trude da nešto urade sami, već postaje čačanska univerzalna priča koja će, nadam se, postaviti standarde za buduće delovanje – rekao je Rastko Radičević, učesnik u poetsko-muzičkom programu.

Direktor manifestacije „Disovo proleće“ dr Bogdan Trifunović, na konferenciji za novinare, najavio je i promociju laureata i izdanja 54. „Disovog proleća“ u Srpskom književnom društvu u Beogradu, Disove svečanosti u Zablaću i svečanu dodelu Disove nagrade pesnikinji Zlati Kocić.

Pokrovitelj ovog programa  je Grad Čačak, a njegovu realizaciju su pomogli Dom kulture, Elektrodistribucija Čačak i Ministarstvo kulture i informisanja.

Ostavite odgovor