Foto-galerija Selo

Dani polja pšenice

 

Iako staro agronomsko pravilo potvrđuje da o rodu ne bi trebalo govoriti dok pšenica ne bude u ambarima, izgleda da ove godine ima razloga za optimizam. Kvalitetnije sorte odolele su svim vremenskim uslovima od početka setve, pa skoro do žetve. Razlog više da i agronomi budu optimisti je i ogledno imanje poljoprivrednika Simeuna Rakovića iz Ljubićske Baluge. Zasejano je 11 sorti pšenice naših najpoznatijih proizvođača semena, instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad i „PKB agroekonomik“ i firmi „Galenika“ i švajcarske „Sindžente“.

DSCF1712

– Pšenica je posejana 30. oktobra u krajnjem optimalnom roku. Vremenski uslovi su bili vrlo nepovoljni, tako se da se ove godine dogodilo da ozime sorte niču u isto vreme kada i jare. Jaka zima je uticala na zastoj u razvoju pšenice, zato smo smatrali da će prinosi biti manji nego prethodnih godina. Prognoze stručnjaka su bile pesimističke i početkom proleća. Ipak, vreme je donekle pokazalo da u poljoprivredi nema izričitih pravila. Na oglednom imanju porodice Raković očekujemo od osam do devet tona suvog zrna po hektaru.

DSCF1716

Ako i narednih dvadesetak dana vremenske prilike budu povoljne, možemo se nadati i kvalitetnijem rodu – uveren je Milan Damljanović, stručni savetnik čačanske Poljoprivredne stručne savetodavne službe. Na oglednom imanju Rakovića pšenica je zasejana na hektar i 80 ari.

Možda će na prvi pogled izgledati neverovatno, ove godine će po svoj prilici, rod pšenice biti bolji u centralnoj Srbiji, nego u Vojvodini. Stručnjaci smatraju da će je biti dovoljno za domaće tržište, ali ne i za izvoz. Solidnim prinosima nadaju se i poljoprivrednici.

– Kasno smo posejali pšenicu i ječam, ali kiše su dobro došle, tako da očekujemo dobar rod. Najverovatnije od četiri i po do pet tona po hektaru – nada se Vlade Mišović, stočar iz Baluge.

– Pšenicu smo posejali u decembru i s obzirom na to da smo dobro okasnili, trebalo bi da budu solidni prinosi – optimista je i Vladimir Ilić iz Donje Trepče.

Već pola veka stručnjaci Poljoprivredne savetodavne službe organizuju „Dane polja pšenice“. U utorak, 6. juna, okupili su u Baluzi najpoznatije proizvođače sorti i hibrida i poljoprivrednike. Iako je ove godine na oglednom imanju zasejano manje pšenice nego ranije, još jednom se potvrdilo da kvalitetna semena i primena agrotehničkih mera daju željenu rezultate i odolevaju ekstremnim vremenskim uslovima.

Na imanju Simeuna Rakovića nalazi se i ogledni zasad soje.

 

Ostavite odgovor