Kultura Muzika

DRAGAČEVO NA ŠEST PLANINA

GEOGRAFSKI ZAVIČAJNIK (18)

DRAGAČEVO NA ŠEST PLANINA

 

Dragacevo Ovcar foto Slavuj
Dragačevo, foto: Slavuj

Dragačevo je oblast koja pripada geografskoj regiji Stari Vlah i Raška. Kao oblast doživelo je različite administrativo-teritorijalne promene od doba turske vladavine, pa sve do danas. Uglavnom ga vezujemo za Opštinu Lučani, ali se proteže i na teritoriju drugih opština i gradova: Arilja, Ivanjice, Čačka i Kraljeva. Prostire se na obroncima čak šest planina: Ovčar, Jelica, Golubac, Krstac, Troglav i Čemerno. Osnovnu crtu mu daje planina Jelica. Dragačevu pripada sliv reke Bjelice i delovi slivova Zapadne Morave, Moravice i Tolišnice. Ima 49 naselja, 47 seoskih i dva gradska.

Guca, foto Tomislav Zupan, Digitalna biblioteka GB Vladislav Petkovic Dis
Guča. foto: Tomislav Zupan, Digitalna biblioteka GB „Vladislav Petković Dis“ Čačak

Na severu oblasti je Zapadna Morava i to od stave Moravice i Đetinje do dela Ovčarsko-kablarske klisure. Zatim obuhvata padine Ovčara do grebena Jelice. Ovim grebenom se proteže do Kaonske reke. Granica se sada penje obroncima Troglava i Čemerna. Odatle skreće prema severozapadu, preseca Lučku reku, stiže do potoka Žirovnja, silazi do toka Moravice i odatle do ušća predstavlja zapadnu granicu.

Najstariji pomen imena Dragačevo potiče iz turskih katastarskih popisa. Prvi put se pominje u defteru iz 1476. godine i to kao selo.  To selo je bilo najmanji vojni, feudalni posed (timar) koji je pripadao izvesnom Huseinu, posedniku tvrđave Ostrovica (Rudnik). Tada je imalo 13 kuća. Kasnije je pripalo Brveničkom kadiluku i Požeškoj nahiji.

(Literatura: Naselja, poreklo stanovništvo, običaji – knjiga 8, priredio Borisav Čeliković; Grab: selo Dragačeva –  Živorad B. Šipetić)

Goran Šipetić, nastavnik geografije u Ekonomskoj i Medicinskoj školi

markica-geografski-zav-za-projekat

Ostavite odgovor