Aktuelno Grad

DRAGAČEVO – DONJE RAVNO I NEMIRNO, GORNJE LOMNO

GEOGRAFSKI ZAVIČAJNIK (19)

DRAGAČEVO – DONJE RAVNO I NEMIRNO, GORNJE LOMNO

Kotraza 2
Dragačevo, foto: Dejan Tomašević

Teritoriju Dragačeva sačinjava 49 sela-naselja, koja i sama imaju veoma živopisna, a mnoga i veoma tajnovita imena: Beli Kamen, Brezovice, Viča, Virovo, Vlasteljice, Vučkovica, Goračići, Gornji Dubac, Gornja Kravarica, Grab, Guberevci, selo Guča, varošica Guča, Dljin, Donji Dubac, Donja Kravarica, Dragojevac, Dučalovići, Đerađ, Živica, Zeoke, Kaona, Krivača, Kotraža, Krstac, Lis, Lisa, Lisice, Lopaš, Luke, selo Lučani, varošica Lučani, Markovica, Milatovići, Mirosaljci, Negrišori, Osonica, Pilatovići, Prilipac, Puhovo, Pšanik, Rogača, Rtari, Rti, Tijanje, Tolišnica, Trešnjevica, Turica i Cerova.

kotraza foto Dejan Tomasevic 0
Kotraža, foto: Dejan Tomašević

Dragačevo predstavlja kraj sa talasastim, brdovitim i niskoplaninskim reljefom. Obično se oblast Dragačeva deli na gornje i donje Dragačevo, mada jasnih granica i bitnih razlika u reljefu ovih delova nema. Uobičajeno je da se donje Dragačevo naziva ravnim, a gornje lomnim, mada su po izgledu, po zemljištu i njegovoj rodnosti oba dela Dragačeva približno ista. Jovan Erdeljanović u antropogeografskoj studiji o donjem Dragačevu ističe: „Kada pođemo po ravnom Dragačevu, u njemu je ipak malo ravnog zemljišta, već je gotovo celo brdovito i nemirno, u pravom smislu, kako ga pesma naziva – lomno“. Erdeljanović ipak skreće pažnju da je Dragačevo, u stvari, najravniji kraj u odnosu na ostale planinske krajeve koji predstavljaju veću oblast jugozapadne Srbije.

Poreklo imena Dragačeva, nejasno je. Jovan Erdeljanović navodi da, kada je pitao o nastanku imena Dragačeva, nije mu ga znao niko protumačiti. Neki su ga dovodili u vezu sa imenom reke Dragačice, ali on izvodi zaključak da su oba naziva postala od muškog imena („možda kakve znamenite ličnosti“), koje je glasilo Dragač ili Dragaš.

Dragacevo pod Ovcarom foto Slavuj
Dragačevo, foto: Slavuj

O poreklu imena Dragačeva zanimao se i Milisav D. Protić-Gučanin u svojoj knjizi o Dragačevu. On se osvrnuo na Erdeljanovićeve pretpostavke, ali smatra da poreklo imena od reke Dragačice ne može da opstane, jer i postanak reke Dragačice treba tražiti u nečemu životnom i živom, slažući se da poreklo imena treba tražiti u imenu kakve znamenite ličnosti. Protić piše da se u jednoj hrisovulji, koju je car Dušan darovao nekom vlastelinu Dejanu i njegovom potomstvu, pominju selo Arhiljevica i crkva arhiljevska, posvećena svetom Ahiliju i Pahomeju. Arhiljevicu on, izjednačuje sa Ariljem. Despotica Evdokija, supruga Žarka, sina Dejanovog, navodi se dalje, imala je dva sina, Konstantina i Dragaša. Braća su uživala baštinu na osnovu carske odluke i bar prividno su se podelila, tako da je Dragašu dopao na uživanje predeo desno od Moravice i verovatno je Dragačevo počelo tako da se naziva još za života svog baštinara, a izvesno je, kako Protić piše, da se tako nazivalo odmah iza Dragaševe smrti, ili nešto ranije, kada se on, 1385. godine, zamonašio i u kaluđerstvu dobio ime Dimitrije.

(Izvor: sajt www. mustra-guca.com)

markica-geografski-zav-za-projekat

Ostavite odgovor