Uncategorized

NAJTRAJNIJI STRACIMIROV SPOMENIK

GEOGRAFSKI ZAVIČAJNIK (24)

 

 

Crkva, Album starog Čačka, Narodni muzej Čačak
Crkva pre 1914, anonim, Album starog Čačka, Narodni muzej Čačak

O knezu Stracimiru, bratu Stefana Nemanje, i njegovoj zadužbini Bogorodici Gradačkoj postoje brojne studije, posebno u poslednjih pola veka. Veoma malo za sada pronađene građe, a moguće je da je ona u osmansko vreme velikim delom uništena ili propala, otežava sklapanje mozaika o ovoj, svakako istorijskoj ličnosti prvog reda, a samim tim i njegovih zadužbina.

Foto: Slavuj
Foto: Slavuj

 

Grob ktitora još nije pronađen, ali mnoge činjenice govore u prilog da je Bogorodička Gradačka bila na teritoriji današnjeg Čačka i da je značaj i doprinos kneza Stracimira bio veliki u postavljanju temelja nemanjićke države.

„Izgleda da u zavidnom delu Stefana Nemanje treba prepoznati ne male zasluge moravskog kneza, koji je odlučio da ovde sagradi svoj manastir. Nije slutio da će mu taj trag, iako sačuvan tek u letopisima, ostati najtrajniji spomenik. Bila je to, koliko znam, i najsevernije postavljena srpska crkva 12. veka“, piše dr Jovanka Kalić u Bogorodici Gradačkoj u istoriji srpskog naroda, saopštenju sa Naučnog skupa 1992. godine (Narodni muzej Čačak, 1993. str.47-56).

V. T.

markica-geografski-zav-za-projekat (1)

Ostavite odgovor