Ankica osvaja Evropu

Ankica 1

Učenica sedmog razreda Osnovne škole „Branislav Petrović“ iz Slatine Ankica Čakajac pobednik je republičkog takmičenja „Šta znaš o saobraćaju“. Ona će biti deo ekipe koja će predstavljati Srbiju na Evropskom prvenstvu koje će od 14. do 17. septembra biti održano u Tirani.

 

Ankicu i njene drugare ne čeka nimalo lak zadatak. Moraće da savladaju vrlo zahtevne praktične i teorijske prepreke, a šampionsku titulu u Evrope pokušaće da osvoje ekipe iz 27 zemalja.

– Naporno smo se pripremali za republičko takmičenje, ali vredelo je. Sada vežbam još više. Bila sam nedavno sa profesorom tehničkog obrazovanja Aleksandrom Vinićem na sedmodnevnim pripremama u Auto moto savezu Srbije u Beogradu. Posle toga smo nastavili da radimo na saobraćajnom poligonu OŠ „Tanasko Rajić“ i u našoj školi – kaže Ankica.

Svi učesnici takmičenja „Šta znaš o saobraćaju“ prolaze, verovatno, zahtevnije testove nego na vozačkom ispitu. Moraju dobro da raspoznaju saobraćajne znakove, rešavaju probleme prvenstva prolaza na raskrsnicama, pokažu melimetarsku preciznost u vožnji bicikla…

– Vrlo je teško plasirati se na Evropsko prvenstvo, a kamoli ostvariti zapažen rezultat. Srbija je uvek bila u vrhu, nadam se da ćemo i mi nastaviti tu tradiciju. Moram da pohvalim izuzetnu zainteresovanost naših učenika za saobraćajnu sekciju. Njihovo interesovanje je veće od mogućnosti koje imamo – navodi profesor Vinić.

Da bi što više učenika pohađalo sekciju i u ranom uzrastu savladavalo osnovna saobraćajna pravila, OŠ „Branislav Petrović“ neophodan je saobraćajni poligon. Direktor Lazar Čikiriz najavljuje izradu projekta i učešće na konkursima na kojima mogu da dobiju sredstva.

DSCN6481
Vladan Milić, Ankica i Lazar Čikiriz

 

Ankica i njen profesor deo priprema za Evropsko prvenstvo sprovode i u fiskulturnoj sali u svojoj školi koja je prilagođena njihovim potrebama.

Za izuzetne rezultate koje je postigla, Ankicu Čakajac očekuje i novčana nagrada koju će dobiti od Gradske uprave Čačak, potvrdio je Vladan Milić, pomoćnik gradonačelnika na današnjoj konferenciji za novinare.

Ostavite odgovor