180 godina čačanske Gimnazije

Ove godine čačanska Gimnazija obeležava dva velika jubileja, 180 godina od osnivanja škole i devet decenija današnje zgrade ove srednjoškolske ustanove, čija je izgradnja završena, osveštana i otvorena u oktobru, 1927. godine. Tokom letnjeg raspusta, povodom obeležavanja velikog jubileja, uređena je unutrašnjost zgrade (od glavnog ulaza, preko holova, do drugog sprata), “osvežena je” i dobila je nov i svečaniji izgled.  

Gimnazija 1
Dragan Matijević, Ivan Ružičić i Dragan Andrić

 

– S obzirom na to da su svi veliki jubileji naše škole bili u oktobru, odlučili smo da ova proslava započne 18. septembra, da traje četiri nedelje i da se završi u petak, 13. oktobra, svečanom akademijom u velikoj sali Doma kulture. Za tih 20 dana pripremili smo program od 13 aktivnosti kojima ćemo obeležiti veliki jubilej škole. Konceptom ovog programa želeli smo da pokažemo da škola i u svom trećem veku postojanja stvara nove znamenite učenike. Većina učesnika u programu su učenici koji su završili školu u 21. veku, a koji su već postali znameniti u raznim oblastima. Imaćemo goste, naše bivše učenike koji su se već istakli u naučnom radu, u raznim oblastima umetnosti, kao izuzetni sportisti i u verskom i religijskom radu. Naša škola i dalje nastavlja svoju misiju, stvara dobre i uspešne ljude – rekao je direktor Gimnazije Ivan Ružičić, na konferenciji za novinare, održanoj u sredu.

Celokupan program su pripremili profesori i učenici škole, a sve aktivnosti će biti organizovane u školskom prostoru, u tzv. gornjoj fiskulturnoj sali, koja može da primi oko 250 posetilaca i u malom dvorištu, osim završne proslave koja će biti održana u Domu kulture. Pokrovitelji proslave su Grad Čačak i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i brojni donatori među kojima su, pre svega, roditelji sadašnjih učenika škole i bivši učenici Gimnazije koji su se rado odazvali da učestvuju i finansijski pomognu realizaciju programa.

Gimnazija 2

Profesor Dragan Andrić je naglasio da je jedna od aktivnosti programa obeležavanja ovog velikog jubileja i otvaranje učionica posvećenih znamenitim učenicima i profesorima ove škole.  Prvih pet učionica su ponele naziv po Vladislavu Petkoviću Disu, majoru Dragutinu Gavriloviću, Božidaru Kneževiću, profesoru dr akademiku Tatomiru Anđeliću i po likovnim umetnicima, bivšim učenicima i profesorima. Prema rečima profesora Andrića, planirano je da se i ostalim učionicama dodele nazivi po znamenitim učenicima i profesorima škole.

Profesor Dragan Matijević je istakao da programom ove proslave žele da pokažu šta je Gimnazija bila, šta jeste i šta će eventualno biti.

– U okviru proslave biće objavljena i knjiga “Kuća naše mladosti”, autora profesora Vladimira Dimitrijevića, koja govori o istoriji čačanske Gimnazije, ali kroz anegdote, na duhovit, neuobičajen i zanimljiv način. Kada je reč o sadašnjm vremenu, želimo da kažemo gde su sada naši bivši učenici, koje pozicije u društvu imaju i koliko su i oni znameniti, kao i njihovi prethodnici. Tokom proslave među gostima naše škole biće iguman Studenički Tihon, patrijarh Irinej, sadašnji profesori beogradskog univerziteta, uspešni naučnici, Kosta Jovanović, glumac Milutin Milošević, košarkaš Uroš Tripković, “Kralj Čačka”, “Jurka”, “Manisent i mentalnost”… Sadašnji učenici Gimnazije u okviru programa “Mi imamo talente”, uz pomoć profesora engleskog, francuskog i nemačkog jezika, izvešće performans, kojim će pokazati kako u vremenu globalizma umeju da pevaju, recitiju i glume na ovim stranim jezicima – najavio je profesor Matijević.

Nela Radičević

 

Ostavite odgovor