Samo je jednom najviše na svetu

PREDSTAVLJEN PRVI ROMAN MAJE ILIĆ TIMOTIJEVIĆ

Iako je po suštini, nazivu i na prvi pogled roman Maje Ilić Timotijević “Samo je jednom najviše na svetu” ljubavna priča, u svojoj strukuturi građena kao mozaik od niza pojedinačnih situacija i likova koji rotiraju oko centralne ličnosti, reč je o modernom romanu koji, po rečima profesorke srpskog jezika i književnosti Tamare Paunović, “u sebi sadrži elemente psihološkog, društvenog, lirskog romana u čijoj osnovi je psihologija karaktera”. Suštinu ovog rukopisa možda ponajbolje sublimira njen zaključak koji je iznela prilikom predstavljanja knjige: “Samo je jednom najviše na svetu, nosi jednu višu poruku, jer ne doživi čovek samo jednom intenzivno ljubav, već i uspon, pad, sreću ili nesreću, i to jedno nam često obeleži čitav život.” U taj okvir se uklapaju priče o ljubavi koja nije uvek i preduslov za sreću, o bračnom trouglu, predrasudama, ucenama i materijalnim interesima, uticaju društva na oblikovanje pojedinca. Roman je vremenski kotiran u devedeste i nadalje, a kroz karaktere svojih junaka Maja Ilić Timotijević svedoči o sujeti, klasnom raslojavanju, pojedincima kojima novac i moć postaju opsesija, moralnim ustupcima, naličju, ličnim lomovima i još mnogo čemu.

MAJA PREDSTAVLJANJE ROMANA

O stilu i jeziku kojim Maja piše govorio je Stefan Avramović, takođe profesor srpskog jezika i književnosti, u svojstvu lektora svih njenih knjiga, pozdravljajući predlog dizajnera svih Majinih izdanja Danka Krstovića, da knjige dobiju i lektora, što bi, inače, trebalo da se podrazumeva u svetu javne reči, ali praksa je daleko od ovog pravila. Avramović je u tom smislu istakao da “autorka poštuje jezik na kojem stvara, da je knjiga višestruko zanimljiva, jer ima i kriminalističko-špijunsku dimenziju i specifičnu kompoziciju”.

-Moji junaci idu kroz vreme, naše tranziciono vreme, to je moj stil. To je i moje vreme u kome živim i stvaram. Kao i u pričama koje sam prethodno pisala, u romanu je nastavljena karakterologija. Ali, svaki lik predstavlja  drugog, niko ne govori o sebi, tu su i žene i muškarci, različitog životnog doba, svi se negde povezuju, a postoji i centralni lik koji prolazi kroz svu tu nemilost… – rekla je, pored ostalog, autorka.

Posle nekoliko zbirki priča i jedne knjige poezije, svoj prvi roman Maja Ilić Timotijević, član UKS, je predstavila u subotu, 2. septembra, u svom slikarskom ateljeu, gde je upriličena istovremeno i izložba njenih slika. Voditelj ove promocije bila je Jasminka Marić Glišović, prof. razredne nastave. Roman je promotivno autorsko izdanje od 160 strana, korice je kao i za prethodne knjige sama oslikala, a za ovogodišnji sajam knjiga Maja očekuje da će se naći i neki od aktuelnih izdavača koji će preuzeti ovaj naslov.

Zorica Lešović Stanojević

 

 

Ostavite odgovor