ALEKSANDAR GAJIĆ OSTVARIO DEČAČKI SAN

Major Aleksandar Gajic 090902017 foto MOD 01Ljubićanin pozdravio  najmlađe oficire iz vazduha

ALEKSANDAR GAJIĆ OSTVARIO DEČAČKI SAN

Major našeg vazduhoplovstva od nedavno je i predsednik jedne ljubićke mesne zajednice

 

Prošle subote, na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine, priređena je promocija najmlađih oficira Vojske Srbije. U besprekornom stroju našlo se 187 kadeta i kadetkinja visokih vojnih škola koji su, uz prisustvu državnog vrha,  proizvedeni  u prve oficirske činove. Bili su tu predstavnici diplomatskog kora, brojni gosti iz zemlje i inostranstva, rodbina, prijatelji i više hiljada građana.

ti0ktkpTURBXy8xNDVmZDNkMGFmNzk0ZTAwMGM2NDcxN2U2YjQ1YzZjMy5qcGeTlQLNAxQAwsOVAs0B1gDCw5UH2TIvcHVsc2Ntcy9NREFfLzFkNzRjYjQxNzA1OTUwNDM2NjI5Y2FiZDYwNmY1MGY2LnBuZwfCAAPred kraj svečanosti priređen je ispraćaj zastave kadetske brigade, a na predlog načelnika Vojne akademije  Gorana Zekovića prisutni su otpevali himnu „Bože, pravde“.  Odjeknula je, potom, i komanda „Na mestu voljno!“. Onda je doleteo avion „orao“, a na ekranu se pojavio pilot sa kacigom na glavi, koji je gromkim glasom uputio  poruku vazduhoplovaca: „Našim kolegama čestitamo prvi oficirski čin. Služite časno svom narodu i budite ponos svoje otadžbine. Živela Srbija!“ U nebo su poletele šapke novih potporučnika, a rođaci i prijatelji potrčali su da im i lično čestitaju.

Pilot onog „orla“ bio je, niko drugi nego naš Čačanin, tačnije rečeno Ljubićanin, major Aleksandar Gajić (42), sa službom na aerodromu Lađevci. Iskreno je obradovao ovaj događaj sve one koji ga najbolje poznaju. Posebno oca Slavišu,  penzinisanog mašinskog tehničara, majku Dalmu, sestre Katarinu i Draganu, suprugu Dušicu i jedanaestogodišnju ćerkicu Janu, učenicu Osnovne škole „Tanasko Rajić“, koju je pohađao i njen otac. Kao jedan od naboljih đaka i vukovac, poželeo je da postane pilot. Gajići su već treću generaciju žitelji Ljubića. Aleksandrov deda Dragoljub došao je davno u ovo istorijsko mesto sa Kosova i Metohije iz okoline Peći. Tu se oženio Sofijom Urošević iz Donje Trepče.

–  Bio je to moj dečački san. Voleo sam da gledam ptice i avione u letu. Moja želja nije se baš dopala roditeljima, ali su se složili da učim ono što volim – priča nam Aleksandar, koji je od aprila ove godine i predsednik Mesne zajednice „Ljubić selo“. Svojevremeno je iz Ljubića otišao u Mostar, gde je pohađao Vazduhoplovnu gimnaziju, da bi, zbog ratnih zbivanja, ovu školu 1994.završio u Beogradu. Usledila je dvogodišnja služba u Podgorici, a onda je 2001. godine prekomandovan na aerodrom Lađevci i vratio se da živi u svom Ljubiću. Posle letenja na „galebu“  prošao je preobuku za pilota „orla“, obe letelice proizvedene u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Aleksandra je, da predstavlja naše vazduhoplovstvo na svečanosti u Beogradu, odredio komadant 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Dejan Vasiljević.

A, što se tiče one ljubićke funkcije, već radi na planovima za obezbeđenje šire podrške u nameri  da čitav Ljubić, a posebno seosko područje, u planovima Grada Čačka dobije mesto koje zaslužuje: – Treba više raditi na osavremenjivanju puteva, nekadašnji Zadružni dom je prilično zapušten, dosta nerešenih problema ima i dole u tri ostale ljubićke mesne zajednice…

U slobodnom vremenu posvetiće se  društvenim poslovima. A, kada je na zadatku, osmehuje se, kontrolisaće odozgo, iz vazduha, kako poslovi napreduju.

 

                                                                         Rodoljub Petrović

Ostavite odgovor