Aktuelno Grad

Ambasador Poljske Tomaš Njegođiš u poseti Čačku

Ambasador Republike Poljske Tomaš Njegođiš je u ponedeljak, sa saradnicima, boravio u radnoj poseti Čačku, gde je održao sastanke sa čelnicima Grada i lokalnim privrednicima, a sve u cilju poboljšanja već postojeće ekonomske saradnje.

Prema rečima gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, najznačajniji deo posete ambasadora Wegođiša bili su razgovori sa predstavnicima privrednih udruženja i velikih kompanija, kao što su “Sloboda”, “Atenik komerc” i “Unipromet”.

-Osnovna nam je ekonomska saradnja, koju ćemo započeti sa vašom velikom farikom “Sloboda”. Želimo, naravno, i saradnju na nivou nauke i kulture, kao i razmenu iskustava – rekao je ambasador Poljske u Srbiji Tomaš Njegođiš, koji je predstavio medijima i Branka Tomovića, počasnog konzula Republike Srbije u Poljskoj, zahvaljujući kome je, ako je ambasador istakao, saradnja izmeću Čačka i Poljske intezivirana. Tomović je, izmeću ostalog naglasio, da su Srbija i Poljska sada u najboljim odnosima, da se to ogleda i u ekonomskoj saradnji koja dostiže oko 1,2 milijarde evra u robnoj razmeni. Mećutim, on je napomenuo i da izvoz iz Poljske u Srbiju, iznosi čak 69 odsto robne razmene dve zemlje.

-Raduje me da čačanska privreda iz godine u godinu diže obim ekonomske saradnje , ali ima još uvek neiskorišćenog potencijala. Nadam se da će današnja poseta napraviti jedan prelom i da ćemo dosta toga usmeriti napred, kako bismo što više postigli u okviru ekonomske saradnje – reako je Tomović.

Grad Čačak će dosta toga iskoristiti i u unaprećenju rada lokalne samouprave zaghvaljujući iskustvima Poljske, rekao je gradonačelnik Todorović.

-Trudićemo se da u naš rad implementiramo sve programe iz iskustva poljske lokalne samouprave.  Naša ideja i želja, kao i načelni dogovor sa ambasadorom je da već do kraja godine organizujemo posetu poljskim preduzetnicima, a da na proleće preduzetnici iz Poljske posete naš grad, pre svega mala i srednja preduzeća, koja su u nekom obliku saradnje, kako bismo je podigli na viši nivo – rekao je gradonačelnik.  Naravno, da jedan od prioriteta jeste i predstavljanje turističkih potencijala Čačka poljskim turistima, a to su, kao je Tomović procenio, srpska Sveta gora, Trepča Banja, kao i Sabor trubača u Guči.

Poseta ambasadora Republike Poljske Tomaša Njegođiša i njegovih saradnika je zvanično završena obilaskom kompanije “Sloboda” i razgovorom sa njenim menadžmentom.

Оставите одговор