ANIMANIMA U ČAČKU, JEDANAESTO IZDANJE

Međunarodni festival animiranog filma ANIMANIMA ove godine se održava od 5. do 9. septembra, tradicionalno pod pokroviteljstvom Grada Čačka i Ministarstva kulture, a u organizaciji čačanskog Doma kulture.

U glavnom takmičarskom programu biće prikazano 46 filmova iz 24 države. Kome će pripasti glavna nagrada „Zlatni štift“ i druga festivalska priznanja, odlučivaće žiri u sastavu Karolina Lopes Kabalero iz Španije, Tal Gadon iz Izraela i Vasislis Krustalis iz Grčke. Pored glavnog, Animanima 2017 imaće i takmičarski pogram filmova za decu. I u ovoj konkurenciji filmove će ocenjivati tročlani međunarodni žiri, a njega čine Ogla Bobrovska iz Poljske, Timon Leder iz Slovenije i Milan Milosavljević iz Srbije.

animanima

„Od crtkarija do piksela: više od veka španske animacije“, naslov je revijalnog programa koji će obeležiti ovogodišnju Animanimu. Njegovih osam projekcija obuhvata radove od najranijih, Zlatnog pauka iz 1908. godine Segunda de Ćomona, do savremenih, autora poput Đosija Malisa i njegovog Bendito Machine. Organizatori skreću pažnju i na reviju savremenih grčkih animiranih filmova, kao i na program „Škola u gostima“ koji donosi novija ostvarenja diplomaca najprestižnije izraelske umetničke akademije Besalel iz Jerusalima. „Portret animatora” posvećen je italijanskom maestru Brunu Bocetu. Osim filmova iz njegovog bogatog opusa, biće prikazan i dokumentarni dugometražni film Marka Bonfantija Bozzetto non troppo o životu i radu slavnog animatora. Iz dugometražnog animiranog programa izdvaja se Psihonauti, zaboravljena deca, nagrađivani  film Španaca Alberta Vaskeza i Pedra Rivera.

Retrospektivom filmova predstaviće se specijalni gost festivala Stiven Vološin iz Kanade, značajno ime svetske nezavisne scene, autor brojnih eksperimentalno-animiranih filmova nastalih direktnim intervencijama na filmskoj traci. On će na Animanimi održati i master klas, kao i jednodnevnu radionicu animacije.

Buntovne rime, animirani film iz dva dela londonskog studija Magic Light Pictures, nastao po istoimenoj knjizi bajki omiljenog pisca Roalda Dala, biće prikazan u okviru svečanosti otvaranja. A u subotu, poslednjeg festivalskog dana, neposredno posle proglašenja najboljih filmova, na Velikoj sceni čačanskog Doma kulture nastupiće beogradski džez sastav Schime Trio, čime će se i zaokružiti jedanaesto izdanje Animanime.

 

Оставите одговор