Aktuelno

ČAČAK U PROŠLOJ GODINI ZABELEŽIO POVEĆANJE SPOLJNOTRGOVINSKE RAZMENE

Preduzeća Moravičkog okruga, bez Ivanjice, ostvarila su pozitivan rast u spoljnotrgovinskom bilansu. Spoljnotrgovinska razmena na teritoriji Moravičkog okruga povećana je za osam odsto, doprinosom uvoza sa pet i izvoza sa 12 odsto. Dakle, imali smo povećanje u odnosu na isti period prethodne godine, a govorimo o podacima zaključno sa oktobrom 2016. godine, napominje Gorana Tansković, iz Privredne komore Srbije, RPK Moravičkog i Raškog okruga, rukovodilac OJ Čačak. Na teritoriji Moravičkog okruga ukupno je izvezeno robe u vrednosti od oko 240 miliona dolara, a uvezeno u vrednosti od oko 280 miliona. Preduzeća grada Čačka imala su trgovinsku razmenu u vrednosti od više od 300 miliona dolara, i to izvoza 122 miliona i uvoza 191 milion. U odnosu na isti period prošle godine, imamo povećanje spoljnotrgovinske razmene za šest odsto, koja je rezultovana povećanjem uvoza za dva odsto, dok je izvoz povećan za čak 15 odsto, izjavila je za naš list Gorana Tanasković.

gorana– U ukupnom iznosu spoljnotrgovinske razmene Moravičkog okruga, više od 50 odsto sudeluju preduzeća sa teritorije grada Čačka. Privrednici Čačka najviše su izvozili u zemlje Evropske unije, pre svega u Nemačku i Italiju (52 odsto), bivše republike SFRJ, Bosnu, Crnu Goru, Hrvatsku ((35 odsto), Rusku Federaciju, Moldaviju i Belorusiju (šest odsto), SAD i Kanadu (tri odsto), Tursku (dva odsto). Najviše se uvozilo takođe iz zemalja Evropske unije, odnosno iz Češke, Nemačke, Italije (71 odsto), bivših republika SFRJ (četiri odsto), Kine (sedam odsto), Turske ( šest odsto) i Rusije (dva odsto). Najznačajniji partneri u izvozu su nam Nemačka, Bosna, Crna Gora i Italija, a najznačajniji u uvozu Češka, Nemačka, Italija – navodi Tanaskovićka.

Prema njenim rečima, proizvodi koji su u najvećem procentu učestvovali u izvozu su limovi, cevi i ostali proizvodi od gvožđa, čelika i aluminijuma, alati, mašine i razni delovi, gotovi tekstilni proizvodi, odeća, obuća i tkanina, prehrambeni i proizvodi od plastičnih masa, drveta i hartije. U izvozu čačanskih preduzeća dominiraju metaloprerada i gotovi tekstilni proizvodi. U najvećem procentu u uvozu su učestvovali takođe profili i legure aluminijuma, cinka, bakra i sličnih metala, motorna vozila, pribor i delovi, mašine, aparati i ostali uređaji, hemijski i proizvodi od plastike, tkanine i ostali tekstil, drvo, prehrambeni i proizvodi od papira. U strukturi uvoza uglavnom dominira repromaterijal, ako izuzmemo automobile, kaže naša sagovornica. Najveći suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni ostvarili su preduzeća Litopapir, Stax-tehnologi, B-export i Weltex.

– Na teritoriji koju pokriva RPK Moravičkog i Raškog okruga karakteristično je povećanje industrijske proizvodnje za 10,7 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine. Rast obima proizvodnje u sektoru prerađivačke industrije u posmatranom periodu ostvaren je kod: proizvodnje hemikalija i hemijskih proizvoda, tekstila, prehrambenih i proizvoda od nemetalnih minerala, od gume i plastike, proizvodnje metalnih proizvoda osim mašina, osnovnih metala, motornih vozila i prikolica, nameštaja, odeće – navodi Gorana Tanasković.

N. R.

 

Оставите одговор