ČETIRI I PO DECENIJE DOMA KULTURE (11) – ROCK&ROLL ZA SVE PARE

Istoriju Doma kulture obeležili su krajem ’70-ih i početkom ’80-ih i koncerti u holovima, prostoru poznatom po legendarnim disko večerima

ajagkja

Gotovo od samog početka svog rada Dom kulture je imao sluha za programe za mlade, što je podrazumevalo disko večeri, rok koncerte i druga dešavanja. Sviralo se u gotovo svim prostorima novoizgrađenog objekta, ali veoma brzo rok svirke su se ustalile u holovma Doma kulture.  Sviralo  se najčešće u srednjem holu, ali su se svirke odvijale i u gornjem, ali i u donjem prostoru, levo od ulaza, gde je od ’80-ih godina Likovni salon Doma kulture. Legendarni Zoran Branković, član brojnih rok sastava u Čačku („Dečaci sa Morave“, „Nautilus“, „Vatra“, „Krvna grupa“), član dd1Dramskog studija, svirao je sa populanim „Dečacima sa Morave“ daleke ’72. godine u gornjem holu Doma kulture. U holovima su česti gosti bili i velikani jugoslovenske rok scene sedamdestih YU GRUPA i SMAK. Zavisilo je od procene organizatora, ali i gostujućih sastava, da li će se koncert održati u velikoj sali, ili u nekom od holova.  Po rečima Darka Miloševića, gitariste čačanskog sastava MORRIS, veoma popularog među sugrađanima, a i šire, krajem ’70-ih i  na samom početku -’80-ih, koncerti u „alternativnom“ prostoru na kojima je MORRIS nastupao samostalno, ili kao predgrupa mnogo poznatijh kolega, bili su odlično posećeni, a koncet njegove grupe iz 1980. videlo je preko hiljadu ljudi. O ovakvoj poseti današnji muzičari sa lokalne scene mogu samo da sanjaju, kad se radi o samostalnim nastupma. MORRIS je, kao i ostale grupe sa lokalne scene, često menjao članove. Međutim, pamti se postava, koju su pored Darka činili: Jovan Nikolić Jof, vokal, kasnije poznati pesnik, Vladimir Vanja Janež, bubnjevi, Darko Milošević, gitara i Miodrag Mici Blagojević, bas gitara. Pre i posle Jofa, pevač grupe je bio Stojan Guzina. Kroz grupu su prolazili brojni muzičari, neki su se zadržavali kraće, a neki duže vreme: Predrag Ćirković, Goran Čekerevac Čonto, Nebojša Ostojć, Dragan Mitrović Gago, Slobodan Petrović Bokela. Zanimljivo je da je grupa bila sastavni deo čuvenih dočeka novih godina u holovima Doma kulture. Za grupu je Dom kulture bio baza, tu se i vežbalo i redovno sviralo. Sastavni deo repertoara je bila pesma koja je tih sedamdesetih obeležila disko večeri u Domu kulture – HIT THEROAD JACK, koju je Jof odlično pevao.

1111

Godnu’79. u Domu kulture je obeležilo nekoliko sjajnih koncerata. U velikoj sali u februaru te godine, izuzetan koncert, jedan od najboljih ikad viđenih u tom prostoru, održao je skopski sastav LEB I SOL u originalnoj postavi: Vlatko Stefanovski gitara, Bodan Arsovski, bas gitara, Koki Dimuševski klavijature i Garo Tavitijan, bubnjevi. Za nezaborav je trenutak kad su članovi grupe izmenjali instrumente, a Vlatko svirao na šerpama i loncima. Ništa manje važni i čudesni nisu bili ni nastupi grupe SMAK i YU GRUPE. Obe grupe su bili česti gosti Doma kulture u to vreme.

DD

U prostoru današnjeg Likovnog salona, samo dva meseca od veličanstvenog koncerta grupe LEB I SOL, svira YU GRUPA. Odličan koncert grupe koja je tad nastupila pred Čačanima u potpuno novoj postavi: pored braće Jelić i gitariste Bate Kostića, koji tokom duge karijere grupe, više puta dolazio i odlazio iz grupe, po prvi put su tu i bivši klavjaturista grupe Zdravo, Dragan Janković i talentovani bubnjar Dragoljub Đuričić iz Herceg Novog, bivši član satava Ribeli i Mama Co Co. Zanimljivo je da će Čačani par godina kasnje gledati Đuričića kao člana grupe LEB I SOL. Tadašnji koncert YU GRUPE, bio je promocija singla „Identitet“, koji se tek pojavio u to doba i najava albuma Samo napred, koji je imao jednu izuzetnu pesmu u rege maniru Autobus za raj. Ubrzo, poznatoj grupi je sreća okrenula leđa, album je na tržištu slabo prošao, Đuričić i Janković su napustili grupu, koja se i nije najbolje snašla u vreme procvata novog talasa. YU grupa je zadesila i teška saobraćajna nesreća, a Žika Jelić je prošao sa teškim opekotinama.

dd3Grupa Vatra, čačansko-kragujevački sastav, koj je obećavao nakon uspešnog nastupa ’77. godine na Boom festivalu u Novom Sadu (pored Čačana, Zorana Brankovića i Ljubinka Miloševića Meha, članovi grupe su bili i Kragujevčani Srećko Maksimović, gtarista i Petar Cvetković, bas), svirala je u Domu par meseci nakon YU Grupe. Vatra je često bila predgupa „Smaku“ u to vreme, a 1979. godine u junu promoviše singl „Poljubićeš me zar ne“ u gornjem holu Doma kulture. Singl izlazi na jesen iste godine, bend prestaje sa radom, a ubrzo nastaje Krvna grupa, ali to je deo druge priče. I ovaj koncert je odlično posećen, kao i koncert YU grupe, puno gradskih faca iz tog doba: Nino Pešić, čačanski fotograf, Biska, Okana i mnogi drugi, koji su bili redovni „inventar“ svih dešavanja u gradu u to vreme.

Naredne, 1980. godine, bolovao je drug Tito, tugovalo se zbog toga dugo, a nakon njegove smrti, 4. maja, mnogi Čačani su se upisali u knjigu žalosti, koja se nalazila u holu, u prizemlju Doma kulture. U prvom delu godine se žalilo i nije bilo koncerata, a onda je SMAK napravio u septembru u velikoj sali promociju albuma Rok cirkus. Nezaboravna atmosfera, publika je užvala u novim hitovima: Profesor, Ogledalo, Rok cirkus. Iste godine, publici željnoj dobrih svirki predstavio se i sastav Morris iz Čačka.

ghGA

To su bila vremena kad se rock&roll u Čačku svirao za sve pare, narednih godina sve je bilo drugačije.

Dušan Darijević

(Nastaviće se)

Korišćen foto materijal iz arhive Darka Mloševića, iz knjige „Čačanski akordi“ Slobodana Stefanovića, fotografije Dragana Albića Biske iz arhive Slaja Radojevića.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.