Uncategorized

EVO ŠTA OČEKUJE SRBIJU Ova zima će biti najčudnija do sada! (FOTO)

Autor: N. S.
Izvor: Alo

U narednom periodu Srbiju očekuje blagi pad temperature, a ova zima će biti dosta čudnija od prethodnih. Tu su i saveti kako da što lakše prebrodite ovaj vremenski period.

Prema mišljenju svetskih meteorologa, ova zima će biti toplija nego inače, ipak svi se nadaju da će biti prijatna.

Meteorolozi tvrde da će biti nešto toplija, ali da će biti i više padavina.

Šta znači slojevito oblačenje?

Portparol Hitne pomoći dr Nada Macura jednom prilikom je ispričala šta podrazumeva slojevito oblačenje

„Svetski modni kreatori pričaju o tom slojevitom oblačenju kako leti, tako i zimi. Slojevito oblačenje znači da na sebi imate uvek neki pamučni odevni predmet do kože da bi koža mogla da diše. Zašto slojevito? Zato da bi između tih slojeva, koji idu od tanjih materjala ka debljim, ka vuni, ka krznu, upravo da bi koža prodisala“, ispričala je Nada Macura.

Kao što možemo da primetimo, vreme se dosta menja.

Jesen je toplija, leta hladnija, sve je nekako drugačije, tako da ne treba da nas čude određene promene.

Zima će biti toplija nego inače, ali to ne znači da će u nekim periodima biti hladna, čak ćemo osetiti i „debeli minus“.

Zato se oblačite onako odgovara tom periodu i vremenskoj prognozi na dnevnoj bazi, odnosno slojevito, jer je to najbolji način da „preživite dan“.

Sneg u Novom Sadu u petak i subotu

Temperatura za Novi Sad i okolinu za ovaj period godine biće prilično ujednačena.

Prema prognozama meteorologa sneg u Novom Sadu očekuje se u petak 1. decembra i subotu 2. decembra.

Temperature će u narednom periodu varirati, sutra će biti do 11 stepeni, zatim sledi pad, a za vikend se očekuje blagi minus.

Vreme u Novom Sadu i široj okolini do. 15.12.2017.

Vreme u Novom Sadu i široj okolini do. 15.12.2017. , Foto: Printscreen/hidmet.gov.rs

U Nišu sneg od nedelje, temperature i do -6

Temperature u Nišu i okolini za ovaj period godine su iznad proseka. Prema prognozama meteorologa sneg u Nišu očekuje se u petak 1. decembra i subotu 2. decembra, a najniža temperatura, prema mišljenju stručnjaka, biće -6 narednog petka.

Vreme u Nišu i široj okolini do 15.12.2017.

Vreme u Nišu i široj okolini do 15.12.2017. , Foto: Printscreen/hidmet.gov.rs

Sneg u Beogradu tek u nedelju

Beograd i njegovu okolinu u narednom periodu ne očekuju velike temperaturne amplitude. Prosečne dnevne temperature u Beogradu će se u narednom periodu spuštati ka nuli, a sneg se očekuje u nedelju kada će dnevna temperatura iznositi od 2 do -2 stepena, ali već sutradan se očekuje razvedravanje, a prosečna temperatura će ostati ista.

Vreme za Beograd i širu okolinu za period do 15.12.2017.

Vreme za Beograd i širu okolinu za period do 15.12.2017., Foto: Printscreen/hidmet.gov.rs

Topliji i prosečno vlažan decembar

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko 0,9 u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 1,1.

Kiseli kupus i ren

Nada Macura kaže da je njen najjači adut u borbi s virusima kiseli kupus, koji jede tokom cele zime.

„Obožavam kiseli kupus jer je pun vitamina. Jedem ga skoro svakog dana u kombinaciji s malo tucane mlevene paprike, kapi-dve ulja od zrna grožđa i krompirom. Očigledno je da je kiseli kupus veoma zdrav jer mene virus gripa zaobilazi. Volim i ren, koji je takođe lekovit i tera viruse“ – otkrila je pre nekoliko godina dr Nada Macura.

Ona je takođe dodala da svakog jutra popije šolju čaja od aromatičnog bilja s kašičicom meda.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,8 u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 6,4.

Mesečna količina padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 1 milimetra u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini decembarska količina padavina iznosiće oko 52 milimetara.

Biometeorološka prognoza za Srbiju za četvrtak 30. novembar

Hronično obolelim osobama i meteoropatama se savetuje opreznost usled nepovolјne biometeorološke situacije. Naročito izražene tegobe mogu imati astmatičari i cerebrovaskularni bolesnici. U oblastima sa Košavom izvesne tegobe mogu imati nervno labilne osobe. Mogući su glavobolјa, razdražlјivost i poremećaj sna. U saobraćaju je neophodna dodatna pažnja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.