GRIP HARA SRBIJOM Zbog virusa duži školski raspust?

Autor: Radmila Briza
Izvor: Alo

Ministarstvo prosvete danas će odlučivati da li će deci zbog gripa biti produžen raspust posle 9. januara

Prehlada

Prehlada, Foto: Profimedia

Grip hara Srbijom! Čak toliko, da će danas nadležni odlučivati da li će školarcima biti produžen raspust posle 9. januara. Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra u Nišu leži dvoje pacijenata, od kojih je jedan već na respiratoru, dok je drugi za nijansu u boljem stanju, za 100 odsto povećan je broj obolelih od gripa u prestoničkom Domu zdravlja “Stari grad”, a u Kostolcu su prekjuče građani čekali na red ispred tamošnjeg Doma zdravlja jer je čekaonica bila premala da ih sve primi.

Ovo je ujedno skor situacije posle Nove godine u Srbiji kada je grip u pitanju. Prema poslednjim, prednovogodišnjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, od te bolesti umrlo je četvoro pacijenta, dok je prijavljeno 50.473 obolelih. Proglašena je epidemija u Požarevcu, prijavljena je u Beogradu, a svoja vrata za posete pacijentima već su zatvorili VMA i beogradski Urgentni centar.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, kaže za “Alo” da razmišlja o produženju raspusta školarcima, ali da će o tome razgovarati danas sa ministrom zdravlja dr Zlatiborom Lonačarom.

– Na današnjem kolegijumu sagledaćemo celokupnu situaciju, a u naredna tri dana donećemo odluku da li će se učenici vratiti u klupe 9. januara. U zavisnosti od podataka Ministartva zdravlja i onoga što bude rekao ministar Lončar, mi ćemo doneti svoje odluke – naveo je ministar Šarčević.

Škola učionica prazna učionica

Škola učionica prazna učionica, Foto: Profimedia

 

 

Albanija produžila raspust zbog gripa!

Albanija zbog niskih temperatura i širenja gripa odlaže otvaranje škola posle novogodišnjeg praznika. Prema prognozi, temperatura će krajem nedelje pasti na minus 15 stepeni Celzijusa, a snega će biti u celoj zemlji. Tamošnje Ministarstvo zdravlja upozorilo je juče da se “stvaraju povoljni uslovi za dalje širenje virusa gripa”, te je naložilo da čitave ove nedelje ostanu zatvorena obdaništa, osnovne i srednje škole, iako je trebalo da rade od danas. Ministarstvo je upozorilo građane da izbegavaju velike skupove i da se drže dalje od obolelih s gripom, te im je preporučilo da ostanu kod kuće.

 

Dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministartvu zdravlja, juče je rekao za “Alo!” da čekaju najnovije podatke sa terena od Institua “Batut”, koji bi trebalo da budu gotovi najkasnije danas pre podne.

– “Batut” upravo radi analizu stanja u Srbiji. Od njihovog saopštenja zavisi sve jer bez njega ne mogu ništa preciznije da kažem – naveo je dr Vekić.

Bez poljubaca i deljenja sendviča!

Dr Biserka Obradović kaže za “Alo!” da bi trebalo što više da jedemo voća i povrća, unosimo vitamin C. – Konzumirao se alkohol i duvan, malo se spavalo, a sve to obara imunitet. Simptomi bolesti su temperatura do 40 stepeni, malksalost, jeza, drhtavica, bol u mišićima. Kod lekara bi treablo da odemo ukoliko posle trećeg dana temepratura nije spala, ako se pogoršavaju simptomi ili ako je suvi kašalj prešao u produktivni. Ne bi trebalo da se ljubimo sa onima koji već imaju virus, niti da delimo sendvič ili kafu – savetuje ona

 

Prof. dr Žarko Ranković, direktor niške Infektivne klinike, potvrdio je za “Alo!” da kod njih leže dva pacijenta za koje se sumnja da imaju grip, od kojih je jedan u teškom stanju.

– On diše pomoću repsiratora, dok je drugi u za nijansu bolje. Povećeva se broj obolelih od gripa. Kroz našu ambulantu prolazi sve više pacijenata koji su u ozbiljnijem stanju od onoga koje se leči u domovima zdravlja – navodi on.

Dr Biserka Obradović iz DZ “Stari grad”, kaže za “Alo!” da su juče imali 100 odsto više pacijenata nego prekjuče i u nedelju.

– Bila su čestitanja za Novu godinu. Ukoliko se zna da se jednim poljupcem, koji traje 10 sekundi, prenese 80 milion bakterija i još više virusa nije ni čudo što imamo ovoliko pacijenata. Prošla je prosečna inkubacija bolesti od dva, tri dana tako da imamo povećan broj obolelih. Prekjuče smo imali 76 pacijenata, danas ih je samo u ambulanti preko 40 – navela je ona.

Kako je već objavljeno, u Srbiji su u cirkulaciji virusi gripa H3N2 i influеncа tip B.

Оставите одговор