Uncategorized

Ivana Vasojević, arhitekta i fotograf iz Čačka

DUHOVNO NASLEĐE – MOST KOJI SPAJA ČAČAK I TREBINJE

Povodom izložbe TREBINJE – ČAČAK / PRAVOSLAVNO NASLEĐE, otvorene 4. novembra u Muzeju Hercegovine u Trebinju

Ivana Vasojević rođena je u Čačku 1977. godine, gde je završila osnovnu školu „Dr Dragiša Mišović“ i Gimnaziju (prirodno-matematčki smer). Na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu diplomirala 2003, a potom se vratila u svoj rodni grad, gde i danas živi i radi.

Kako si počela i kada da se baviš fotografijom?

-Kad malo bolje razmislim, čini mi se da se oduvek bavim fotografijom. Kroz objektiv nisam nikada videla puke predmete, ljude ili predele, već gotovo uvek kompoziciju koja prija oku.  Inspiraciju pronalazim svuda – u prirodi, putovanjima, jahanju i planinarenju, upoznajući sebe i okolinu sa biserima naše, ali i svetske prirodno-duhovne baštine. Sa podjednakim elanom pristupam fotografisanju portreta, prirode, objekata… Avgusta 2016.  odlučila sam da svoja interesovanja uokvirim  stručnim savetima Letnje škole fotografije, u organizaciji Grada Čačka, a u okviru Letnjih dana kulture, pod vođstvom diplomiranog fotografa Bojana Pajića. Nakon toga, učlanila sam se u Foto grupu „Format“, gde i danas  upijam znanja  od iskusnih fotografa, posećivala foto safarije, a kao klub organizovali smo foto izlete, ali i gostovali na poziv drugih klubova. Učestvovala sam na više konkursa, gde sam dobijala pohvale, nagrade i primljene fotografije. Član sam i Foto saveza Srbije.

Kada i kako je došlo do ove izložbe?

-Na poziv moje prijateljice Slađane Gajić, stvorila se ideja o ovom kulturno-duhovnom poduhvatu. Iz našeg slučajnog susreta, ako slučajnosti postoje, baš u Trebinju, izrodilo se jedno fino drugarstvo, povezano sličnim nitima – zajedničkom ljubavlju prema putovanjima i fotografiji, a potom i želji da „nešto“ uradimo skupa. Slađana  je osnivač  Udruženje građana „Mostovi“, čiji je  cilj očuvanje našeg – srpskog, verskog, kulturnog i istorijskog nasleđa. Jedan od prvih koraka Udruženja bio je da se naše svetinje ovekoveče, jednim delom i našom izložbom, jer kako kažu: „Pokazujući kulturno blago svog naroda, možemo razumeti i diviti se dostignućima drugih naroda, da noseći u srcu i svesti svoju svetinju, možemo sa poštovanjem posmatrati  i svetinje drugih naroda.“  Moj zadatak je bio da fotografišem manastire Srbije, a Slađana Hercegovine, kako bi što bolje upoznali potencijalnu publiku sa ovim divnim duhovnim nasleđem, u nadi da ćemo ih podstaknuti da obiđu iste. Obe smo ovaj svojevrsni izazov prihvatile sa ogromnom motivacijom, da sa po 20 pažljivo odabranih fotografija, ostavimo bar skromni pečat kulturnoj baštini naših gradova.

Otkud inspiracija Ovčarsko-kablarskom klisurom i njenim manastirirma?

-S obzirom na naziv manifestacije „Izložba fotografija TREBINjE-ČAČAK / PRAVOSLAVNO NASLEĐE“ , nisam imala potrebe da idem dalje od svog kraja, jer se u neposrednoj blizini nalazi „Srpska Sveta gora“. Iako nismo precizirale, niti limitirale prostor delanja, smatrala sam da ovi prelepi manastiri zaslužuju da ih prezentuje neko sa domaćeg terena, a materijala za fotografiju je, složićete se, za mnogo više od jedne izložbe. Moja želja da posvetim pažnju baštini baš svog okruženja, kulminirala je prikazom devet manastira i jedne crkve. Nažalost, mnogi naši sugrađani ophrvani svakodnevicom i nepoznavanjem religijskog značaja, nisu upoznati sa verskim nasleđem svog kraja. Bilo da ste ateista ili ekstremni vernik, ova zdanja su nestvarna, po mestima gde su građena, koliko i po zubu vremena kome surovo prkose, a to je uvek vredno pažnje. Naglasila bih da to što svi ovi Svetogorski dragulji nisu podjednako zastupljeni, je samo odraz estetske i umetničke vrednosti same fotografije, po mišljenju selektora izložbe Bojana Pajića, a nikako većeg ili manjeg značaja nekog od njih. Sa svojom unikatnom istorijom koja traje i danas, svaki je vredan i te kakve pažnje i pomena.

Kako je bilo na otvaranju izložbe i kada se to dogodilo?

-Izložba je otvorena 4. novembra u Muzeju Hercegovine, u Trebinju. Neobična postavka, kao i sam ambijent muzeja dao je posebnu čar i doprineo nesvakidašnjem ugođaju. Izložbu je otvorio predsednik Skupštine grada Trebinja  Dragoslav Banjak, istakavši da spomenici pravoslavne kulture, kao i svedočanstva zajedničke istorije i duhovnosti, mogu izuzetno jačati veze između građana Trebinja i Čačka, podsticati saradnju, razvoj turizma i drugih sličnih delatnosti dva grada. Pored velikog broja posetilaca, posebno sam ponosna na zainteresovanost medija koji su najavljivali i propratili čitav događaj pod sloganom „Pravoslavne svetinje grade mostove između Trebinja i Čačka“. Uz vino manastira Tvrdoš delovalo je da je beseda o našim svetinjama beskrajna, baš onoliko koliko i želja Udruženja „Mostovi“ da organizuje jedno pokloničko putovanje i posetu  Ovčarsko – kablarskih manastira.

U cilju približavanja duhovnog nasleđa dva kraja planirana je izložba u nažem gradu, pa ovom prilikom pozivam sve zainteresovane sugrađane da 8. decembra posete Dom kulture u Čačku.

Dušan Darijević

Оставите одговор