Aktuelno Kulturni vodič

IZLOŽBA ČAČANKE IVANE KNEŽEVIĆ U LIKOVNOM SALONU

Prvi utisak koji se stekne kada se pogledaju slike Ivane Knežević je radost, ona dečja, iskrena radost stvaranja, dok se poigrava spajajući dva ekspresionistička pristupa, akcioni i geometrijski, u nastojanjima da pomiri dve vizije. Pejzaž je njeno polazište, pokušaj razumevanja prirode i nastajanja… Wene slike i objekti su prikazi svakodnevice viđeni kroz polomljeno staklo, geometrizaciju i pronalaženje stilizovanog rukopisa prirodnog toka i pokreta. Reflektuju raskošan kolorit, igru boja i crteža, svetla, senki, reljefa, tekstura… Na ovaj način je Vesna Petrović, urednik Likovnog programa Doma kulture videla slikarstvo naše sugrađanke Jelene Knežević, kojoj je pripala čast da započne likovni program Likovnog salona Doma kulture u ovoj godini. U muzičkom delu programa nastupili su Ana i Ognjen Gojković.

Ivana Knežević je rođena u Čačku, 1983. godine. Završila je srednju Umetničku školu i Fakultet humanističkih nauka u Nišu, ne smeru dizajn i enterijer. U rodnom gradu živi, stvara i bavi se pedagoškim radom. Izlagala je kolektivno više puta, a ovo joj je treća samostalna izložba. Umetnička interesovanja Ivane Knežević su široka, kreću se od klasičnog slikarstva do modernog izraza i primenjene umetnosti i dizajna. Bavi se i različitim tehnikama zidnog slikarstva, oslikavanjem stakla, keramike i tekstila.

-Ivanu interesuje savremena civilizacija, svesna je da svet koji nas okružuje čini metež i mnoštvo informacija koje ona prezentuje kroz svoje slike… Drugo Ivanino interesovanje je priroda, njeni motivi su stilizovane šume i stabla. Ona nam nudi maštovit svet i pozitivnu energiju, kojom njene slike zrače. Ova izložba je primer kako Grad podržava umetnike. Zahvaljujuću Gradskoj upravi i pomoćniku gradonačelnika Vladanu Miliću, Ivana je opremila svoje slike za ovu izložbu – rekla je, pored ostalog, prilikom otvaranja izložbe, u sredu, 17. januara, Dragana Božović, viši kustos Umetničke galerije “Nadežda Petrović”.

-Do sada sam izlagala u Vrbasu, Beogradu i evo, sada u Čačku, mom rodnoim gradu. Ovu izložbu bih svrstala u apstraktni ekspresionizam, u kome dominiraju kolorit, žuta i crvena boja, toplota, optimizam… Pošto sam primenjeni umetnik, kod mene je crtež jako bitan, opšta dinamika u koloru i liniji. Tematika je različita, svugde upotrebljavam više materijala, drvo, karton, klirit, žicu, tu je i nekoliko minijatura, kao i osvetljena kocka “Balck box”, od oslikanog stakla, koja je bila deo postavke u “Mikser hausu” prošle godine. Izloženo je oko 25 dela, slika i skulptura, tu su i pejzaži i aktovi, a najpribližniji naslov izložbe bio bi “Kroz prelom”. Svaki ugao gledanja menja vizuru rada, što je i bio moj cilj, da posmatrač, dok se kreće oko rada, ima drugačiji doživljaj. Sam klirit i žica, i ta trodimenzionalnost, daju slici u svakom položaju različito viđenje. Kako posmatrač menja mesto, tako se i refleksija slike menja – rekla je Ivana Knežević o konceptu njene izložbe, napominjući da je ista bila postavljena u Skadarliji, Galeriji “Petak” u Beogradu, i da će se opet seliti u Skadarliju.

Postavka je veoma neobična, originalna, negde duboko u praosnovi Maneovska, a za publiku koja redovno prati likovne programe u gradu i jedno lepo otkriće, da tako talentovani i maštoviti umetnici žive upravo među nama.

Z. L. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.