Grad Srbija

Jagma za ogrevom: Kubik plane za 5.500 dinara

Izuzetno niske temperature poslednjih nekoliko dana povećale potražnju za ogrevnim drvetom, čije su cene u porastu. Cepanice poskupele za 10 do čak 38 odsto. Na stovarištima se sada može naručiti samo skuplji ugalj

KADA temperatura na Celzijusovoj skali ode beskonačno u minus, cepanice u pećima planu za nekoliko sekundi. Pripremljene količine drva u mnogobrojnim domaćinstava u Srbiji ove zime će mnogo brže izgoreti, jer se zbog niskih temperatura loži i dan i noć. A upravo su u tome trgovci ogrevnim drvetom videli priliku da malo više zarade, pa je kubik u zavisnosti od dela zemlje poskupeo od 10 do čak 38 odsto. Tako za kubik drveta sada valja odvojiti od 3.500 do čak 5.500 dinara.

U čačanskom kraju velika je ponuda ogrevnih drva, a prodavci očekuju da će ogromna potražnja uslediti odmah nakon što temperatura izađe iz debelog minusa, jer će se rezerve potrošiti. Pre početka grejne sezone cena kubnog metra drva, bez obzira na to o kojoj vrsti drveta je reč, iznosila je oko 4.000 dinara, dok se sada za metar drva traži i 5.500 dinara. Trenutno u ovom kraju vlada i prava jagma za peletom, a za tonu ovog ogreva sada se plaća i 180 evra, dok se samo pre tri meseca pelet prodavao i za 130 evra po toni. Proizvođači su pretrpani porudžbinama, pa potrošači moraju da unapred naručuju i čekaju na pelet i po više od deset dana.

– Obično za mesec dana trošimo dva do dva i po metra drva. Zbog ovako niskih temperatura potrošnju smo ovog meseca gotovo udvostručili, pa ćemo morati da dokupimo drva. Cena je drastično skočila, a na tih 5.500 dinara, koliko se traži za metar, treba dodati i još 250 dinara za struganje po metru drva – rekao nam je Čačanin Radenko Savić.

Pojedina beogradska stovarišta trenutno nemaju ništa „na lageru“. Kažu, sve što stigne već je naručeno i isporučeno. Većina trgovaca sad ima samo kvalitetnije i skuplje vrste uglja. Ogrevnog drveta nema gotovo ni na jednom stovarištu, osim kod preprodavaca.

– Trenutno imamo „banoviće“ za 14.000 dinara, ruski kameni je 21.500, a „stanari“ su 9.950 dinara – kaže Dejan Veljković sa stovarišta „Migomi“ u Beogradu. – Drvo očekujemo danas i paleta od 2,5 kubika je 13.500 dinara. Tražen je i pelet, a džak od 15 kilograma staje 360 dinara.

Na kraljevačkim stovarištima ima dovoljno ogrevnog drveta i uglja, a cena je u odnosu na jesenas veća u proseku za po 500 dinara. Tako tona „pljevaljskog“ uglja sada košta 13.550 dinara, cena „štavaljskog“ iznosi 11.550 dinara po toni, dok za tonu sirove „kolubare“ treba izdvojiti 8.250 dinara.

– Uz to, u ponudi imamo i brikete sušene „kolubare“, a džak od 12 kilograma košta 180 dinara. Potražnja je uobičajena za ovo doba godine – kaže Milinko Maksimović, vlasnik stovarišta uglja „Ogrev“ u Kraljevu.

Za kubik kvalitetnijeg ogrevnog drveta na kraljevačkim stovarištima treba izdvojiti 45 evra, dok kubik nekog drveta lošijeg kvaliteta može da se pazari i za nekoliko evra jeftinije. A, do ogrevnog drveta koje se u brojnim strugarama u dolini Ibra prodaje kao otpad može se doći i za tridesetak evra po kubiku.

Užički kraj i ceo Zlatiborski okrug ne oskudevaju sa ogrevnim drvetom, a kubni metar bukovog i cerovog košta od 30 do 35 evra, kao i uoči grejne sezone. Ogrev se može nabaviti u bezmalo svakom selu. Samo u centru Užica oko 6.000 domaćinstava koristi čvrsti ogrev – drva i ugalj. Veliki januarski minus povećao je potrošnju, pa se može očekivati veća potražnja ogreva na kraju grejne sezone, kao i povećana potrošnja električne energije.

Većina domaćinstava u Prijepolju ima vlastite šume, odakle se snabdeva bez posrednika, pa ovdašnji trgovci nemaju drvo u ponudi.

POSKUPLjENjE I U PIROTU

Kubik bukovine u Pirotu sada može da se kupi za oko 4.000 dinara, dok je hrastovina par stotina dinara skuplja. To je povećanje za nekih 10 do 15 odsto u odnosu na cenu od pre par meseci. Ogrevno drvo se može nabaviti i u Šumskom gazdinstvu i na nekoliko stovarišta, a cena se kreće od 3.900 do 4.500 u zavisnosti od toga da li je iscepano ili ne. Ovde je moguća i kupovina na rate, kao i preko penzionerskih udruženja. Ove vrste ogreva u Pirotu ima dovoljno i svi koji nisu u stambenim zgradama uglavnom se snabdevaju kod privatnika.

Оставите одговор