Srbija

KVADRATI JEFTINI Kupite stan umesto što štedite u banci!

Izvor: Alo

Autor: J. Mitrović |

Ako imate novca, godina pred nama je idealna za kupovinu stana!

Stanovi najbolja investicija

Stanovi najbolja investicija, Foto: Kostadin Kamenov

Cene kvadrata su pale, dok su kamate na štednju toliko niske da gotovo i ne postoje, pa je novac daleko bolje uložiti u nekretnine nego čuvati u banci.

Kad se još doda da je u toku proces lagalizacije i da oni koji nisu evidentirani u katastru od sada mogu da se upišu kao vlasnici vrlo povoljno, jasno je da su uslovi za kupovinu nekretnine na tržištu više nego dobri.

Da se isplati kupiti stan ili kuću više nego ikad i da je to znatno bolje rešenje od štednje za one koji imaju novac, za naš list potvrđuje Nedeljko Malinović, vlasnik „Legat” nekretnina.

– Cene stanova su najniže i nisu se menjale u poslednje dve godine, s tim da su sada kamate na kredite veoma male, a na štedne uloge još manje, tako da je trenutno najpovoljnije vreme za kupovinu nekretnine. Svakako je isplativije ako imate keš. Ukoliko neko kupi stan i sada ga izda, ne može baš odmah da povrati novac koji je uložio u nekretninu, ali kada se uzme u obzir to da će cene stanova da poskupe od naredne godine, onda da. Nakon toga ste na dobitku. Kad investirate u kupovinu stana, nikada ne može te da izgubite novac – navodi on.

Cena stana od 50 kvadrata

Vračar 75.000-150.000 €
Novi Beograd 40.000-150.000 €
Banovo Brdo 50.000-60.000 €
Karaburma 50.000 €
Vidikovac 40.000-50.000 €

 

Prema njegovim rečima, najviše se prodaju novi stanovi od 50 do 60 kvadrata, iako je moguće pronaći atraktivan i kvalitetan stariji stan.

– Novi stanovi se prodaju više nego stari. Luksuzni takođe. Nakon što je izašao novi Zakon o stanovanju, većina ljudi se usmerila na kupovinu novijih nekretnina, jer kod starijih zgrada morati da ulažu u fasadu i sve što je potrebno, a to za kupca predstavlja potencijalni trošak na koji obraća pažnju prilikom kupovine. Mada, sve zavisi od zgrade, kod nas su najkvalitetniji stambeni objekti gradili pre rata, od 1936. do 1941. godine – ističe Malinović.

On takođe navodi da cena stanova zavisi od oko 20 faktora, kao i da bi oni mogli da poskupe već od sledeće godine.

– U strogom centru grada, na Vračaru, cena kvadrata se kreće od 1.500 do 3.000 evra, dok je na drugim lokacijama ona znatno povoljnija. U Novom Beogradu u blokovima, tamo oko kineskog tržnog centra, cena je od 800 do 1.100 evra po kvadratu, dok u blizini kineske ambasade ona ide od 2.500 do 3.000 evra. Stan na dobroj lokaciji na Banovom brdu košta oko 1.200 evra po kvadratu. Karaburma, Braće Jerković, Miljakovac su takođe veoma povoljni za kupovinu nekretnine, a cena po kvadratu kreće se od 800 do 1.000 evra – kaže on.

2 thoughts on “KVADRATI JEFTINI Kupite stan umesto što štedite u banci!

  1. Gledajuci kvalitet gradnje stanovi su u srbiji papreno skupi radio sam 38 godina kao gradjevinski tehnicar u swajcarskoj tako da znam kako kvalitetna gradjevina izgleda,a ovo sto se radi u srbiji pa se prodaje jadnome narodu to je zalosno i tuzno.Pratio sam izgradnju zgrade u Cacku ulica raiceva gde su bili moravini magacini strasno sta sam tamo sve video,ali ti sto su kupili te stanove to nemaju pojma jer oni nisu gradjevinci tako da im se moze sve prodati pa tek sada muku muce znam dvoijcu koji su tamo kupili stanove i kukaju na sav glas ali kasno nisu mi hteli verovati za njih je samo bilo vazno da je centar i kraj razmislanja ja sam se odlucio da napravim kucu i verujte sa mojim iskustvom i sa ovim majstorima negde sam uspeo da napravim tu kacu u kvalitativnom smislu oko 60-70 posto swajcarskoga kvaliteta jer nisam imao sa kim da radim a sam nemozete sve prilikom kupovine nadjite strucnjaka ali stvarno strucnjaka pa se posavetujte ili kupujte stare vojne objekte koji su jos uvek u boljem stanju nego ovi novi poz

Оставите одговор