Aktuelno

Metodsko pokazna vežba “PRIJEVOR 2017” (FOTO)

Juče je u MZ Prijevor održana združena metodsko pokazna vežba “PRIJEVOR 2017”, u organiyaciji  Civilna zaštita Grada Čačka u saradnji sa Vatrogasnom brigadom Čačak. Njen cilj bio je razrađivanje taktike gašenja požara na otvorenom prostoru i sagledavanje mogućnosti spašavanja i evakuacije ugroženih lica sa prostora zahvaćenih požarom. Takođe, to je i prilika da se edukuju i motivišu naši sugrađani kako bi uzeli aktivno učešće u jedinicama civilne zaštite.

Na licu mesta, moglo se videti šta bi se desilo kada bi došlo do požara. Prioritet u njegovom gašenju preuzima Vatrogasna brigada, nakon toga Civilna zaštita dobija dojavu da je neophodna ispomoć, pa komandant Štaba za vanredne situacije  gradonačelnik Milun Todorović proglašava vanrednu situaciju na određenom delu teritorije. Jedinice civilne zaštite preuzimaju ulogu u gašenju požara.

unnamed (2)

U proteklih nekoliko godina bilo je mnogo požara, a naročito 2014, kada je tokom jednog meseca zabeleženo 440 požara.

  • Imajući sve to u vidu, gradsko rukovodstvo je odlučilo da organizuje ovakav vid metodsko pokazne vežbe, u koju će biti uključeni gotovo svi subjekti društva, počev od onih u nadležnosti Grada do onih u nadležnosti Sektora za vanredne situacije, a sve u cilju uvežbavanja I provere spremnosti kako se mogu spasavati i evakuisati ugrožena lica – rekao je Miroslav Vukosavljević, gradski većnik zadužen za bezbednost. On je naglasio da su u ovoj vežbi učestvovale 52 osobe iz Vatrogasno- spasilačke čete, PU, jedinica Civilne zaštite, Hitne pomoći, Crvenog krsta, Šumske uprave, Komunalne policije, TOČ-a, gradskih javnih preduzeća “Komunalac” I “Vodovod”, a bili su prisutni zaposleni Iiđaci OŠ “Božo Tomić” u Prijevoru, kao i meštani ove MZ.

Izvođenju vežb prisustvovali su predstavnici mesnih zajednica, kako bi uvideli kolike su opasnosti od požara, a naročito na seoskim područjima. Kako je rekao Dragiša Broćić, načelnik Sektora za vanredne situacije MO, nephodno je da građani shvate da je najbitnije javiti na vreme kada se uoči požar, kada gori nekoliko desetina ari, a ne 20 ili 30 hektara.

unnamed (13)

unnamed (11)

unnamed (7)

unnamed (6)

 

Оставите одговор