Aktuelno

MINISTAR BEZ PORTFELJA MILAN KRKOBABIĆ ZADUŽEN ZA REGIONALNI RAZVOJ U POSETI ČAČKU

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić je boraveći u sredu u Čačku, istakao da je jedan od prioriteta Vlade Srbije da poljoprivredu stavi u prvi plan i to na osnovu pomoći zadrugama u okviru bespovratnih podsticajnih sredstava za koje je Vlada Republike izdvojila 25 milina evra za naredne tri godine. Krkobabić je naveo da će novoosnovana zadruga dobiti bespovratnu pomoć do 50.000, a postojeće zadruge za tehničko-tehnološko usavršavanje do 100.000 evra.

Ministar zadužen za regionalni razvoj naglasio je da je Srbija sa 4.700 sela, od kojih 1.200 polako i sigurno nestaje, bila i biće upućena na poljoprivrdnu proizvodnju i zemljoradnička gazdinstva. Kako je naveo, cilj je da se objedine usitnjena gazdinstva i dobiju pravi robni proizvođači.

1

– Hoćemo savremenog robnog proizvođača, koji može da ispuni čuvena „tri K“ – kvalitet, kvantitet i kontinuitet. Zato nam je nužno udruživanje – rekao je Krkobabić.

U Čačku je registrovano više od 7.000 poljoprivrednih gazdinstava, naglasio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa kojim je ministar Krkobabić održao sastanak, kome su bili prisutni i direktori zemljoradničkih zadruga u Čačku.

– Želeli smo da naših sedam postojećih zadruga uputimo na koji način da urade što kvalitetnije projekte i apliciraju kod ministarstva za sredstva, kao i da razvijaju zadrugarstvo što više – izjavio je Todorović nakon sastanka.

Za Vladine podsticaje mogu konkurisati sve zainteresovane zadruge. Cilj je da one stanu na zdrave noge, napomenuo je ministar, navodeći da je od njih 1.500, 1.100 predalo završni račun, a većina teško posluje. O raspodeli sredstava odlučivaće komisija, koju će činiti predstavnici Zadružnog saveza, poljoprivrednih i tehnoloških fakulteta i Odbora za selo SANU, a ključni partner na projektu su lokalne samouprave, koje će pružati logističku pomoć.

2

Krkobabić je posetio ZZ „Zadrugar“ u Trnavi, konstatujući da je ona dobar primer kako bi trebalo funkcionisati i naglasio da kad postoji jedna ovakva zadruga, onda selo može i da živi.

Trnavska zadruga „Zadrugar“ je osnovana 1948, a obnovila je rad nakon privatizacije, u septembru prošle godine. Zapošljava 10 radnika, bavi se uzgajanjem koka nosilja, proizvodnjom konzumnih jaja, uz sopstvenu proizvodnju hrane za živinu. Vlasnik planira da aplicira za podsticajna sredstva Vlade, radi ostavarivanja što boljih rezultata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.