NA FTN POČELO PRIJAVLJIVANJE KANDIDATA ZA BESPLATNU PRIPREMNU NASTAVU

Na Fakultetu tehničkih nauka u utorak, 31. januara, počelo je prijavljivanje kandidata za pohađanje besplatne pripremne nastave za polaganje prijemnog ispita za upis u prvu godinu osnovnih akademskih i integrisanih akademskih studija. Prijavljivanje kandidata za besplatnu pripremnu nastavu trajaće do 8. marta, a obavlja se elektronski posredstvom sajta Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, njnjnj.ftn.kg.ac.rs.

mpPrema rečima prodekana za nastavu dr Milana Plazinića, započete su pripreme za upis naredne 43. generacije studenata Fakulteta tehničkih nauka:

– Kao i prethodnih osam, i ovu devetu godinu organizujemo besplatnu pripremnu nastavu za sve predmete koji se polažu kao prijemni ispit na našem fakultetu, na svih šest akreditovanih studijskih programa osnovnih studija, a to su: elektrotehničko i računarsko inženjerstvo, studije mehatronike, integrisane studije tehnike i informatike, studije inženjerskog menaxmenta, preduzetničkog menaxmenta i informacionih tehnologija. Ukupna kvota za upis je 295 studenata, s tim što očekujemo proširenje za još 60 mesta na informacionim tehnologijama. Do ove godine, od 295 studenata, njih 200 je moglo da se školuje na teret buxeta. Nadamo se da će tako biti i ove godine, jer još nismo dobili od nadležnog Ministarstva informaciju o broju buxetskih mesta.

Iako će prijavljivanje za besplatnu pripremnu nastavu trajati do 8. marta, i oni koji se kasnije budu javili moći će da se uključe i pohađaju ovaj kurs. Do sada je više od 3.000 studenata pohađalo ovu nastavu, koja im je pomogla da bolje urade prijemni ispit.

– Pripremna nastava se izvodi iz matematike, osnova elektrotehnike, fizike, informatike i organizacije rada, jer su to predmeti koji se polažu kao prijemni ispit na našem fakultetu. Svi kandidati na sajtu našeg fakulteta mogu videti koji predmeti se polažu za određeni studijski program. Pored maturanata koji su zainteresovani za upis na našem fakultetu, imamo i one koji pohađaju nastavu na Fakultetu tehničkih nauka, a polažu ispite na drugim fakultetima. Naravno, mi to niti hoćemo, niti želimo da branimo, jer je naša misija, kao obrazovne ustanove, da pokušamo da pomognemo svima koji žele da upišu neki fakultet, da to što lakše učine – naglasio je Milan Plazinić.

Prodekan je podsetio da je, s obzirom na veliku tražnju za stručnjacima informacione tehnologije, država pokrenula inicijativu da svi fakulteti koji mogu prošire svoje kapacitete. Plazinić je izrazio nadu da će fakultet pored 80 mesta akreditovanih na informacionim tehnologijama, uspeti da za narednu godinu doakredituje još 60 mesta.

– Nadam se da ćemo moći da upišemo 140 studenata na smer informacione tehnologije. Ove školske godine su akreditovane i doktorske studije na informacionim tehnologijama, tako da smo na ovom studijskom programu zaokružili sva tri nivoa obrazovanja, od osnovnih studija, preko master, zaključno sa doktorskim – podsetio je Plazinić.

N. R.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.