Društvo

NEOBIČNA SVIRKA POD NAZIVOM “WINTER GIG”

Na inicijativu članova mladog čačanskog benda „Radioactive“, prošle srede, 25. januara, u saradnji sa profesorom srpskog jezika i književnosti iz Tehničke škole Ljiljanom Ranković, u sali Doma učenika srednjih škola u Čačku, održan je koncert rok muzike i poezije, pod nazivom „Winter gig“. Prema rečima profesorke, ideja je bila da se bend, koji svira hard rock, predstavi čačanskoj publici i da obogati zimsku muzičku scenu u gradu, koja je zimi u stanju hibernacije. Međutim, ambiciozni mladi muzičari imaju nameru da to dobije veće razmere, u formi zimskog festivala roka, kao pandan letnjim festivalskim događajima.

3

 

– Neobičnost ove večeri bila je u tome što je prvi deo pripao umetnosti reči. Učenici „Tehničke škole“ Natalija Petronijević i Vladimir Bošković čitali su rok poeziju i to, kao omaž poslednjem dobitniku Nobelove nagrade za književnost Bobu Dilanu. Pre toga publici je predstavljeno Dilanovo stvaralaštvo, a onda su pročitani prepevi nekoliko njegovih najlešših, uglavnom angažovanih pesama, najviše iz 60-ih godina 20. veka. One su tad bile izraz Dilanovog bunta protiv američkog rata u Vijetnamu, a danas dobijaju univerzalni smisao protivljenja nečoveštvu koje je proizvod rata. Dilan piše o patnjama potlačenih, o želji za sticanjem duha koji je odvojen od standardne američke potrebe za sticanjem materijalnog bogatstva, o hrišćanskim vrlinama, ali i izvesnosti apokalipse. On je ličnost koja nikad svojim stavom nije želela da podiđe uticajnima, i koja i dalje, uprkos tome što ima 76 godina, vodi svoj ekscentrični život na „beskrajnoj turneji“ koja traje već 29 godina. Vest o proglašenju za dobitnika Nobelove nagrade za književnost nije udostojio nijednom konferencijom za štampu, a na dodelu nije došao, već je poslao pismo kojim se zahvaljuje Švedskoj kraljevskoj akademiji što ga je svrstala u takvo društvo – rekla je za naš list profesorka Ljiljana Ranković.

1

U drugom delu ove večeri ljubitelji rok muzike uživali su u svirci grupe „Radioactive“, koja je nastala u februaru prošle godine. Čačanski ljubitelji roka ovaj bend su mogli videti na čačanskim festivalima, u kafićima i motoskupovima. Prošle srede su svirali u sastavu: Darko Panić – vokal, Kosta Petrović – solo gitara, Bogdan Pavlović – bas gitara, Đorđe Simović – ritam gitara i Marko Nedeljković – bubnjevi.

2

– Slušaoce su zabavljali stranim i autorskim pesmama, koji je, uz domaći rok, njihov stalni repertoar. Kao gost je nastupio još jedan omladinski rok bend iz Čačka, koji takođe svira hard rock, sa provokativnim nazivom „Sikter“. Uz bubnjara Marka Nedeljkovića i gostujućeg basiste Koste Petrovića, gitaru svira i peva Nikola Milić. Ova rok grupa nastala je 2014. godine – podsetila je profesorka Qiljana Ranković.

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.