Aktuelno Pravim informacijama do prevencije rizičnog seksualnog ponašanja i reproduktivnog zdravlja mladih

O ABORTUSU (5)

Mladi ljudi, kako devojke tako i mladići, trebalo bi da razumeju na koji način funkcionišu reproduktivni organi i kako dolazi do začeća. Ova saznanja su važna kako bi mogli da se odgovorno odnose prema sopstvenom i plodnosti svoga partnera/partnerke.
Abortus podrazumeva namerni prekid rane trudnoće, a mladi ljudi moraju da budu svesni toga da ga nikako ne smeju smatratati vrstom kontracepcije, napominju stručnjaci.
Doktorka Dragana Stišović, ginekolog mišljenja je da mlade ne bi trebalo plašiti pričama o abortusu, jer to neće izazvati željene efekte. Ona smatra da bi ginekolozi prevashodno trebalo da objasne mladim ženam značaj kontracepcije, kako do neželjene trudnoće nikada ne bi došlo.
– Kada se priča o samom prekidu trudnoće kao kontraceptivnoj metodi, ne treba o tome govoriti na sledeći način: „Ako prekineš trudnoću nikada više nećeš moći da imaš dece“, jer, u današnje vreme se to veoma retko dešava. Postoji izvesni rizik svakako, zato je najbolji način korišćenje kontracepcije. Ginekolozi često misle da ako uplaše devojke posledicama abortusa, uticaće na to da one koriste kontracepciju ili da podstaknu rađanje. Mislim da ih ne treba plašiti. Nisam pristalica rađanja po svaku cenu, već pristalica planiranja trudnoće – kaže dr Stišović, i dodaje – Dolaze mi i veoma mlade pacijentkinje, koje ekstremmno rano počnu sa seksualnim odnosima, čak sa 12, 13 godina. I mladim ženama se dešavaju neželjene trudnoće, ali moje iskustvo govori da je to retkost. Više je to “stvar” koja “pada u oči”, jer zapravo vidite DETE koje je trudno.
Abortus mora biti bezbedan. Što podrazumeva da ga radi stručnjak, odnosno ginekolog i u adekvatnim, i za trudnicu, bezbednim uslovima. Ono što najviše brije je da, naročito mlade žene, kao bi sakrile od roditelja das u zatrudnele abortus obavljaju kod nestručnih lica i često u neadekvatnim i nebezbednim uslovima.
Stručnjaci napominju da devojke i mladići moraju biti informisani, znati činjenice o menstrualnom ciklusu, biti svesni toga da metoda plodnih i neplodnih dana nije siguran metod kontracepcije, i ne štiti od infekcija, da spermatozoidi mogu da prežive i do pet dana u jajovodima žene, kao i da trudnoća može nastati prilikom jednog jedinog seksualnog odnosa. Zablude su, ističu stručnjaci, da devojka ne može ostati trudna ako je mlada, da ne može ostati trudna prilikom prvog seksualnog odnosa, da vaginalno ispiranje odmah nakon seksualnog odnosa može da spreči trudnoću.
-Metode plodni i neplodni dani, kao i „prekinut odnos“ su potpuno nesigurne. Jer, često ovulacija može i da se „pomeri“, a kada je u pitanju prekidanje odnosa , može se desiti da muškarac ima utisak da nije došlo do oticanja, ali, vrlo lako može doći do oticanja manje količine sperme… Kada se sklope neke okolnosti, lako će se desiti neželjena trudnoća – kaže dr Stišović.
U našoj zemlji je do 10. nedelje trudnoće dozvoljen i izvodi se isključivo na zahtev žene. Ako je trudnoća starija od 10 nedelja i postoji namera trudnice da je prekine, ona podnosi zahtev, a odobrenje daje komisija sastavljena od ginekologa, interniste i socijalnog radnika. Komisija razmatra razloge i rizike samog zahvata, i ako su razlozi opravdani, a rizici od zahvata minimalni, obično odobrava zahtev.
Koristeći konrtracepciju, lakše je sprečiti trudnoću, nego proći kroz iskustvo namernog prekida. I bezbedan abortus (u zdravstvenoj ustanovi, od strane ginekologa) može za posledicu da ima zdravstvene komplikacije, ali u većini slučajeva ne ostavlja posledice po zdravlje i plodnost žene.
I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.