ODRŽAN PRVI SASTANAK PREDSTAVNIKA PČELARA I AMERIČKE HUMANITARNE ORGANIZACIJE

Na prvom sastanku predstavnika američke dobrotvorne organizacije Crkve “Isusa Hrista – Svetaca poslednjih dana” i Udruženja pčelara “Čačak”, održanom u utorak u sali Gradskog veća, razgovarano je o projektima koje bi ova humanitarna organizacija mogla finansijski da podrži, a pre svega o zapošljavanju mladih koji žele da se bave pčelarstvom. Prema rečima profesora dr Svetomira Stamenkovića, predsednika UP “Čačak”, ova humanitarna organizacija želi da pomogne razvoj pčelarstva u čačanskom kraju, doniranjem određenog broja košnica i pčelinjih društava.

p

– Predstavnicima ove humanitarne organizacije predočeno je da je Čačak voćarski kraj, sa više od veka dugom tradicijom organizovanog pčelarstva. Na sastanku je dogovoreno da se uradi projekat i dostavi ovoj humanitarnoj organizaciji koja će ga proslediti u Frankfurt na razmatranje. Da li će Grad biti partner u ovom projektu, to ćemo tek videti, razgovaraćemo sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima i nakon toga uraditi projekat. Cilj nam je da uposlimo mlade ljude, jer je na našoj teritoriji mnogo nezaposlenih koji žele da se bave pčelarstvom. Svaki mladi pčelar će dobiti svog mentora, jer su oni početnici i treba im pomoć, a mi ćemo biti garancija za njihov rad i dalji uspeh – rekao je profesor Stamenković.

Humanitarna organizacija Crkva “Isusa Hrista – Svetaca poslednjih dana” deluje po mnogim gradovima Evrope, sedište je u Frankfurtu, a u Srbiji, iz Beograda, godinama organizuje brojne humanitarne akcije.

– Pomažemo ljudima širom sveta, posebno u vanrednim situacijama. U Srbiji veći deo budzeta opredeljujemo za izbeglice. Ne možemo ništa obećati, ali ćemo poslati projekat Kancelariji u Frankfurtu, gde se odlučuje. Prednost imaju oni projekti koji omogućavaju mladima da budu nezavisni – naglasio je Xejms Mekalpin, predstavnik humanitarne organizacije iz SAD.

Pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti Vladan Milić, kaže da će lokalna samouprava podržati ovu ideju i inicirati sastanak svih udruženja pčelara radi zajedničkog nastupa, ne samo kada je reč o sredstvima iz budzeta Grada, nego i iz evropskih i svetskih organizacija:

– Preko budzeta za poljoprivredu su određena sredstva za pomoć poljoprivrednicima, kako svim granama, tako i pčelarstvu. Bitno je da se konkuriše dobrim projektima, da bi ta sredstva bila u što većem obimu, a ne da budu zanemarljiva.

N. R.

 

Оставите одговор