Ove godine biće otvorena tri kluba za stare

playing cardsOve godine, novina je što je značajnija pažnja posvećena i našim najstarijim sugrađanima – penzionerima, kojih u Čačku, prema rečima gradskog većnika Dragomira Šipetića ima 29.500. Prvi put su buxetom određena sredstva od 2.100.000 dinara za dnevne klubove za stare.

– Planiramo da otvorimo tri kluba za stare. To su na neki način vrtići za stare i novina u našem gradu. Ako u okviru porodice, čiji su svi članovi zaposleni, živi i penzioner koji je vitalan i pokretan, on će moći osam sati da provede u takvom jednom klubu, dok su članovi njegove familije na poslu. Stručni saradnici osmisliće i određene programe, koji će upotpuniti dan starim osobama – kaže Šipetić, uz obećanje da će klubovi biti u funkciji već ove godine, i to u Blakanskoj ulici gde je Dom penzionera, Qubiću i u Mrčajevcima, a renoviraće se već postojeći objekti.

Ovogodišnjim budžetom predviđeno je i tri miliona dinara za projekat Doma za stare.

– Mi nemamo nijedan Dom, sem privatnih, koji imaju ekonomske cene i koje mnogi penzioneri sebi ne mogu da priušte. Ovo je problem već godinama unazad. Tri miliona se opredeljuju za projektnu dokumentaciju, kao i privođenje objekta nameni, a plan je da Republika bude osnivač, kako bi ona finasirala osoblje i ostale troškove, jer Grad to ne bi mogao finansijski da podnese. Moguća lokacija je Kasarna – kaže Šipeić.

Iz ostalih oblasti, koje spadaju pod socijalnu zaštitu, za poslovanje ustanove „Zračak“ je opredeljeno 40.200.000, a bitna stavka je i izdvajanje novca za besplatan prevoz lica starijih od 65 godina.

– Izborili smo se da penzioneri ne plaćaju prevoz, pa je Grad 26 miliona odvajao „Autoprevozu“ za te namene. Mi ćemo sada proveravati stvarni utrošak buxeta. Registrovaćemo koliko je usluga dato na osnovu elektronskih kartica, tako da će se imati uvid i sredstva će biti pravilno utrošena – napominje Šipetić.

Оставите одговор