Društvo

„Plavi ponedeljak“, tačnije – najdepresivniji dan u godini!

Autor: Alo!

Lekari kažu da svi sutra treba da budemo oprezni i da povedemo računa o našem stanju!

Tuga, depresija

Znamo da vam neće biti lako, ali budite jaki, Foto: Shutterstock

I zvanično – ponedeljak 15. januar proglašen je za „Plavi ponedeljak“, tačnije – najdepresivniji dan u godini!

Ljudi širom sveta će se osećati utučeno i neće moći da pronađu „smisao života“. Razlog tome jeste što će većina nas biti svesna da smo već uspeli da prekršimo pravila koja smo sebi nametnuli tokom novogodišnjih praznika. Takođe, svesni smo da nam plata neće stići bar još dve nedelje, zbog čega ćemo biti dodatno deprimirani. Kada nas sve to stisne shvatićemo i da je leto još daleko, a samim tim i izležavanje na plaži. Pogled kroz prozor doneće nam mračnu sliku i drveće bez lišća, a ukoliko je hladno i duva vetar, to će nam biti razlog više da ne poželimo da ustanemo iz kreveta.

Stručnjaci svake godine na ovaj dan strahuju da bi mogao da bude povećan broj suicida, te redovno savetuju građane šta bi trebalo da učine kako bi se osećali dobro, iako im (i zvanično i nezvanično) ni do čega nije!

Lepe misli

Iako vam možda deluje nemoguće, pronađite tri stvari u svom životu kojima se treba radovati. Psiholozi čak savetuju da ih napišete i na papir i da isti pogledate svaki put kada osetite da vam dobro raspoloženje nije drug.

Budite ljubazni

Da, bićete razdraženi i džangrizavi kao i svi oko vas. Međutim, morate da se uzdignete iznad toga i da budete ljubazni prema drugima. Jedna lepa reč može nekom da izmami osmeh, a samim tim i ta osoba će biti prijatnija, što će odmah „doneti sunce“ u prostoriju u kojoj se nalazite.

Naspavajte se

Pošto smo vam najavili da vas čeka grozan dan, potrudite se bar da budete naspavani. Ukoliko vam je telo odmorno, manje ćete biti nervozni i nećete toliko negativno uticati na sebe i svet oko vas.

Nek ide život

Danas pomerite granice. Ukoliko ste već svesni da ste prekršili neka pravila koja ste sami sebi zacrtali, onda vam ništa neće biti ako danas pojedete dva parčeta torte ili preskočite usisavanje. Neke stvari treba ostaviti i za sutra, pogotovo ukoliko vam nije do života.

Pokrenite se

Ukoliko ste depresivni, najgore što možete da uradite jeste da ostanete sami. Zato, pozovite vaše dobre prijatelje, rođake, dečka, devojku… i izađite! Ne, nemojte da ostajete kod kuće i pretresate probleme. Čeka vas kafić, bioskop, pozorište, šetnja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.