Region

Preljina-Požega obilazi Čačak, Ovčar i Kablar (FOTO)

Preljina-Požega obilazi Čačak, Ovčar i Kablar FOTO

Beograd — Srbija je u Budimpešti u ponedeljak potpisala komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji autoputa Preljina-Požega.

Izvor: B92 

Foto: Youtube, screenshot
Foto: Youtube, screenshot

Reč je o ugovoru za izgradnju jedne od najtežih deonica na Koridoru 11, od Preljine do Požege, čija je vrednost 450 miliona evra.

Taj autoput ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg autoputa Beograd-Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH.

Skoro trećinu trase na budućem autoputu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli.

Deonica Preljina – Požega je podeljena na tri manje deonice. Od Preljine do Prijevora duž reke Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave u dužini do 8,27 kilometara.

Od Prijevora do Lučana bi trebalo asfaltirati 15,51 kilometar i izgraditi 20 mostova koji će biti duži od tri kilometra. Projektovana je i izgradnja tunela „Laz“ od 1.750 metara.

Foto: Youtube screenshot
Foto: Youtube screenshot

Treća poddeonica od Lučana do Požege protezaće se na sedam kilometara i na njoj bi trebalo da budu izgradjena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.

Deo auto-puta Koridora 11 Preljina–Požega jedan je od najzahtevnijih na pravcu Koridora 11 i obuhvata obilaznicu oko Čačka i zaobilazi Ovčarsko-kablarsku klisuru. Spaja i dva bitna putna pravca – jedan prema Crnoj Gori drugi prema BiH.

„Od Požege do Kotromana, odnosno do Višegrada, predviđen je auto-put. Saobraćajni institut CIP je uradio generalni projekat, a treba da se nastavi, treba da se urade idejni i glavni projekti kako bi se povezala Republika Srpska“, kaže Milutin Ignjatović iz Saobraćajnog istituta CIP za RTS.

Projektanti kažu da će gradnja biti komplikovana, ali da su ispunjeni svi uslovi da ova saobraćanica bude u skladu sa svim ekološkim i saobraćajnim standardima Evropske unije.

Foto: Youtube, screenshot
Foto: Youtube, screenshot

„Ovaj put ima tri tunela: Trbušani, Laz i Munjino brdo, 32 mosta, 11 nadvožnjaka, i tri petlje, od čega je najvažniji čvor Prilipac, koji se nalazi na samom kraju deonice, odakle vode putevi ka Boljarima i Kotromanu“, objašnjava projektant auto-puta Nevenka Đokić za RTS .

Ugovor se odnosi na projektovanje i izvođenje radova i isporuku opreme, materijala i delova sa rokom za izvođenje radova od 36 meseci, u koji nije uključen period izrade i usvajanja projektne dokumentacije.

Ta deonica je nastavak projekta izgradnje autoputa Beograd – Južni Jadran, ukupne dužine 258 km.

U Srbiji je 2016. na Koridoru 11 pušten u saobraćaj autoput Ljig – Preljina u dužini od 40 km, a u uskoro bi trebalo da bude završen i ceo potez od Obrenovca do Preljine u dužini od 102 km.

Na toj trasi su deonica Ub – Lajkovac koju su ranije izgradili domaći izvodjači, a Kinezi sa domaćim podizvođačima su pri kraju gradnje dve deonice: Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig.

Kinezi grade i autoputa od Surčina do Obrenovca koja će biti završena 2019.

Planirana se i gradnja od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom.

Оставите одговор