Zdravstvo

PREPOZNAJTE ŠTA VAS JE SNAŠLO Evo kako da razlikujete grip od prehlade

Autor: alo |

Broj obolelih od gripa i respiratornih infekcija raste iz dana u dan. Da li vas je uhvatio grip ili stegao nazeb – proverite u ovom tekstu.

Grip

Grip, Foto: Prifimedia

Sezona je prehlada i gripa. Uzrok obe bolesti je virus, imaju slične simptome, a u početku ih nije tako lako prepoznati, odnosno ne možete znati hoćete li biti dobro već za par dana ili ćete morati ležati u krevetu pod temperaturom.

Kod dece ove je bolesti još teže razlikovati pa je dobro znati kako najlakše prepoznati simptome.

1. Kada nastupaju prvi simptomi?

Kod prehlade najčešće dan do dva nakon kontakta s virusom počinju da bole grlo, glava i sinusi, a posle toga nastupa začepljen nos i izbacivanje gnojnog sadržaja.

Grip, s druge strane, nastupa jako brzo i bukvalno pokosi telo koje je do pre par sati bilo sasvim dobro. Najčešći simptomi gripa su visoka temperatura, malaksalost, bol u zglobovima i mišićima i gubitak apetita.

2. Koji su najsličniji simptomi kod gripa i prehlade?

Neki od zajedničkih simptoma ove dve bolesti su bol u grlu  i iscedak iz nosa, najčešće gnojni. Međutim, prehlada je karakteristična po tome što ‘puni’ nos nastupa tek kad grlo prestane da boli, što je obično u periodu od jednog dana. Kako dani prolaze, iscedak iz nosa postaje sve prozirniji i čišći, dok je kod gripa suprotno. Iscedak tada ne menja teksturu po nekoliko dana, a kašalj je suv i neproduktivan.

3. Visina temperature?

Prehlada može biti praćena temperaturom, ali i ne mora, pogotovo ako ste na vreme uzeli lekove. Obično se radi o blagoj temperaturi od oko 37 stepeni Celzijusa, dok grip čoveka veže uz krevet uz jaku temperaturu do čak 40 stepeni. Temperatura se obično skida kada dostigne 38 stepen i to hladnim oblozima ili mlakim tušem.

4. Koliko mora da se odleži?

U slučaju gripa ležanje i mirovanje u krevetu je neophodno jer se oseća slabost u celom telu i osoba uopšte ne može da funkcioniše. Oči su crvene, apetit je smanjen, a pacijent razdražljiv i boli ga celo telo.
Što se tiče prehlade, obično je dovoljno mirovanje pod ćebencetom s toplim čajem u rukama, a prehlade nekada i nisu prave prehlade jer čovek može i normalno da funkcioniše.

5. Koliko dugo traje prehlada, a koliko grip?

Prehlada može da traje do čak pet dana ako se adekvatno ne leči, a gripa jako iscrpljuje pa posledice traju i po dve nedelje. Telo je zbog prodora virusa manje otporno i na bakterije koje mogu da prouzrokuju upalu pluća pa je važno savetovati se s lekarom odmah isti dan, piše net.hr.

Оставите одговор