Aktuelno Društvo

PROTEST MEŠTANA U BRESNICI – I DALJE BEZ PIJAĆE VODE

Meštani sela Bresnice organizovali su u utorak miran protest u svom selu, kako bi preneli poruku gradskim vlastima, da ne mogu više izdržavati samo sa tehničkom vodom, kojom se snabdevaju iz takozvanog “vira”, izvlačeći i dovlačeći je cisternama. Kažu, ukoliko ih neko od nadležnih ne primi na sastanak do 1. februara, kako bi našli neko rešenje za vodosnabdevanje, radikalizovaće protest.

U 21. veku žive na isti način kako su živele i njihove dede i babe. Više od 1.000 ljudi snabdeva se tehničkom vodom iz vira, a pijaću nemaju, kupuju je. Svako domaćinstvo ima cisternu. Na mrčajevački vodovod priključeno je oko desetak kuća iz varošice, koje se nalaze uz magistralu. Svi ostali koriste rečnu vodu. I to ne samo meštani Bresnice, već se sa ovog “izvora” snabdevaju i oni iz Tavnika i Bečnja.

S obzirom na to da je ovo selo stočarski kraj, dodatna količina vode je potrebna da bi se napojila stoka. Iako ovu vodu koriste za održavanje higijene, znaju da je čak pet, šest kanalizacija svedeno uzvodno od vira u reku. Ali, alternative nemaju.

– Mi ćemo u što kraćem roku dostaviti svu dokumentaciju, sve naše zahteve… Ako ne bude odgovora, bićemo prinuđeni da radikalizujemo proteste – rekao je Milan Milovanović, predsednik Saveta MZ Bresnica.

– Ovo je poslednji put da se okupljamo na ovaj način. Ili ćemo blokirati put ili ćemo odvesti stoku pred opštinu – kaže jedan od grupe ogorčenih meštana Radovan Spasojević.

Prvi zahtev Bresničana je hitno pronalaženje alternativnog načina za vodosnabdevanje, što bi, kako oni misle, mogla biti rekonstrukcija glavnog voda od pet kilometara, od Mrčajevaca do Bresnice, na koji je priključeno nekoliko domaćinstava koja se nalaze uz magistralni put. Na taj način, smatraju Bresničani, jedna trećina meštana koji se snabdevaju sa takozvanog vira bi rešila problem. Kao jedno od alternativnih rešenja navode i postavljanje hidranta u centru sela.

 

NADLEŽNI: MOGUĆE ALTERNATIVNO REŠENJE

Dobili smo odgovor i od predstavnika vlasti. Kako objašnjva Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika zadužen za mesne zajednice, izdrada dokumentacije za projekat vodosnabdevanja Mrčajevaca, Donje Gorevnice, Bresnice i Bečnja je ugovorena 2006. godine, ali je za njegovu realizaciju potebno dosta vremena i novca. Samo za prvu fazu je neophodno 64 miliona dinara, od čega bi polovina išla na teret meštana, a tako bi vodu dobilo samo 200 kuća u Mrčajevcima. Za ceo projekat bi bilo potrebno oko 160 miliona. Gradska vlast je spremna da pomogne pri iznalaženju alternativnog rešenja.

– Raspoložni smo da tražimo alternativno rešenje, koje su Bresničani pominjali, u smislu hidranta i naravno da to i finansijski podržimo – kaže Bojović, ali isto tako on navodi da se njemu, koji je zadužen za mesne zajednice, niko od predstavnika Bresnice nije lično obratio i tražio sastanak, kako bi se ovaj problem rešio.

I. M.

Оставите одговор